Sfântul Ioan Gură de Aur este sărbătorit de Biserica Ortodoxă astăzi, 13 noiembrie. Arhiepiscopul Constantinopolului mai este sărbătorit şi în zilele de 27 şi 30 ianuarie.

Sfântul Ioan s-a născut în anul 344, în Antiohia. Mama sa, rămasă văduvă de tânără, şi-a închinat viaţa creşterii copilului. Ioan a fost botezat la vârsta de 20 de ani şi a avut cei mai vestiţi dascăli din Antiohia: Libanius şi Andragatie. Posteritatea îi va adăuga supranumele „Gură de Aur“ (Hrisostom). În munţii din preajma Antiohiei şi-a petrecut patru ani într-o mănăstire şi doi ani de pustnicie, într-o peşteră. Arhiepiscopul Meletie l-a hirotonit diacon (38l), iar Flavian, urmaşul lui Meletie, l-a hirotonit preot (386). În această vreme, Sfântul Ioan a scris tratatul Despre preoţie, închinat prietenului său Vasile. Ca preot, timp de 12 ani, a fost slujitorul şi predicatorul Patriarhiei din Antiohia. Din acest timp ne-au rămas Cuvântările asupra Evangheliei de la Matei, Cuvântările despre statui şi Cuvântările la cele l4 Epistole ale Sfântului Apostol Pavel. După moartea lui Nectarie, patriarhul Constantinopolului, Sfântul Ioan a fost ales patriarh al Constantinopolului, fiind hirotonit de patriarhul Teofil al Alexandriei, la 28 februarie 398. Sfântul Ioan s-a ostenit mult cu răspândirea credinţei şi convertirea la ortodoxie a goţilor arieni de la Dunăre, cu evanghelizarea locuitorilor de la sate, cu întemeierea de aşezăminte pentru bolnavi şi săraci, pentru fecioare şi văduve. A alcătuit Sfânta Liturghie care-i poartă numele şi a scris cca 500 de predici pentru îndreptarea năravurilor, împotriva luxului, a lăcomiei şi pentru Evanghelia iubirii de oameni. Însă din porunca împărătesei Eudoxia, Sfântul Ioan a fost alungat din scaun şi surghiunit la Cucuz, în Armenia. A răposat la Comane, în Armenia, la 14 septembrie 407. Ultimele sale cuvinte au fost: „Slavă lui Dumnezeu pentru toate!“.

În anul 438, patriarhul Proclu al Constantinopolului a mutat moaştele Sfântului Ioan în Biserica „Sfinţilor Apostoli“ din Constantinopol. Împăratul Teodosie cel Tânăr şi sora sa Pulheria au cerut iertare pentru părinţii lor. Din 1 mai 1626, moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur se găsesc la Roma.

În anul 1997, Eminenţa Sa, Cardinalul Silvano Piovanelli, Arhiepiscopul Florenţei, a dăruit Patriarhiei Române părticele din cinstitele moaşte ale sfântului, pentru viitoarea Catedrală patriarhală. În urmă cu doi ani, cu ocazia împlinirii a 1600 de ani de la trecerea în veşnicie a Sfântului Ioan Gură de Aur (cu ziua de sărbătorire la 13 noiembrie), moaştele arhiepiscopului Contaninopolului au fost purtate în procesiune de la Catedrală patriarhală la biserica „Sfânta Ecaterina”, paraclis universitar al Facultăţii de Teologie „Justinian Patriarhul” din Bucureşti. Aici vor rămâne până când viitoare Catedrala patriarhală va fi gata.

Un fragment din relicvele Sfântului Ioan Gură de Aur se găseşte şi la biserica Schitului Darvari din Capitală.