Mii de credincioși au participat duminică, 03 decembrie 2017, la Prundu Bârgăului, la Sfânta Liturghie, oficiată de trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, cu ocazia hramului locașului de cult, „Sfântul Ierarh Nicolae”.

Slujba a fost săvârșită de Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, alături de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor și Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei. Ierarhii au fost așteptați dimineața, la intrarea în localitate, de o caleașcă și călăreți, care i-a adus până în fața bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae”. Aici au fost întâmpinați de un sobor de preoți, în frunte cu părintele protopop de Bistrița, Alexandru Vidican, de autorități locale și județene și de credincioși îmbrăcați în costume populare.

Dupa primirea oficială, înconjurați de un sobor impresionant de preoți, ierarhii au săvârșit Sfânta Liturghie. Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor. Pornind de la pericopa evanghelică citită astăzi, în Duminica a 31-a după Rusalii,  a vindecării orbului din Ierihon, ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să fie stăruitori în credință și în cele plăcute lui Dumnezeu: „Avem si noi momentele noastre de orbire sufletească, de neîntelepciune. Să învățăm de la acest orb să fim încăpățânați în cele bune! Să stărui să faci binele și să nu te doboare nimic, nici rumoarea și gălăgia păcatelor, ce te pot deturna de la drumul acesta spre Împărăția lui Dumnezeu, înspre o viață frumoasă și plină de har. Când iti propui să îl urmezi pe Dumnezeu toate vor urla în jurul tău si toate vor să te absoarbă, să te rupă din direcția pe care tu vrei să mergi. Și dacă nu vom avea această insistență ca a orbului vindecat din Evanghelie nu vom putea trăi bucuria vederii duhovnicești.

Biserica din Prundu-Bârgăului cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” a fost construită în anul 1837, prin contribuţia credincioșilor şi cu ajutorul ,,fondurilor grănicereşti”. Locașul de cult a fost ridicat după modelul unei biserici din Viena. Altarul este îndreptat spre nord-est, nu spre răsărit, cum sunt făcute bisericile ortodoxe. Biserica se află în imediata vecinătate a DN 17, care leagă Transilvania de Moldova.(sursa: radiorenașterea.ro)