Catedrala episcopală "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Huşi a îmbrăcat straie de sărbătoare. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Episcop Corneliu. Pelerinii veniţi din mai multe părţi ale judeţului Vaslui s-au închinat cu acest prilej icoanei Maicii Domnului "Prodromiţa", adusă de la Mănăstirea Bucium din Iaşi, precum şi raclei în care se află moaştele Sfintei Muceniţe Chiriachi.

Ctitoria Sfântului Voievod Ştefan cel Mare din Huşi, închinată Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, şi-a serbat pe, 29 iunie 2014, hramul. Programul manifestărilor religioase prilejuite de acest eveniment a început vineri, 27 iunie 2014, când a fost întâmpinată icoana Maicii Domnului "Prodromiţa" de la Mănăstirea Bucium din Iaşi, copie după reprezentarea din Sfântul Munte Athos, adusă cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. În ziua hramului, credincioşii din judeţul Vaslui, dar şi din alte părţi ale Moldovei, au venit la Catedrala episcopală din Huşi pentru înălţa rugăciuni către Preabunul Dumnezeu şi pentru a-i cinsti pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Un alt prilej de bucrie pentru sutele de credincioşi a fost acela că au avut posibilitatea să se închine icoanei Maicii Domnului "Prodromiţa", aşezată într-un baldachin amenajat special pentru acest moment lângă catedrală. Atât cei tineri, cât şi cei mai în vârstă, au cerut ca Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Maica Domnului şi Sfânta Muceniţă Chiriachi să mijlocească înaintea tronului Preasfintei Treimi pentru mântuirea sufletelor şi pentru cele de folos vieţii lor. Ieri-dimineaţă, după slujba Utreniei, soborul preoţilor şi diaconilor l-au întâmpinat pe Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, în faţa Reşedinţei episcopale. Ierarhul s-a închinat mai întâi la icoana Maicii Domnului - Prodromiţa şi la racla Sfintei Muceniţe Chiriachi, iar apoi s-a îndreptat spre podiumul de lângă catedrală pentru a sluji Sfânta Liturghie. Din soborul slujitorilor au făcut parte părinţii consilieri de la Centrul eparhial Huşi, părinţii protopopi şi părinţii stareţi din Episcopia Huşilor. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul Catedralei episcopale din Huşi, dirijat de pr. Marian Simion.

Sfinţii Petru şi Pavel, mijlocitori pentru sufletele noastre

Sfânta Liturghie a fost săvârşită într-o atmosferă duhovnicească, vremea caldă a sfârşitului de iunie, completând rugăciunea şi cântările frumoase ale stranei. Deşi temperaturile au fost destul de ridicate, oamenii au stat neclintiţi şi s-au rugat în linişte. La momentul împărtăşirii, numeroşi credincioşi s-au apropiat pentru a primi Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos din mâna Preasfinţitului Corneliu. La finalul slujbei, Episcopul Huşilor a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre învăţăturile şi martiriul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. "Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este una a cercetării conştiinţei noastre. Ea ne îndeamnă să-i cinstim pe cei doi apostoli şi să ne rugăm ca ei să mijlocească pentru sufletele noastre. Biserica pe care Domnul a întemeiat-o nu va fi biruită de porţile iadului. Cine întră în ea, găseşte alinare sufletească dar şi iertarea păcatelor. Biserica va birui pentru că Cel care a întemeiat-o a biruit moartea şi prin Crucea lui a adus lumii învierea şi viaţa. Învierea este sensul vieţii, iar viaţa este scopul nostru al tuturor. Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel ne îndeamnă pe toţi să căutăm viaţa şi să mărturisim Învierea. În bucuria Învierii să ajungem toţi să devenim sfinţi, aşa cum ei, prin lucrarea lui Dumnezeu, sunt sfinţi nemuritori, care ne cheamă pe toţi la sfinţenie", a remarcat Preasfinţitul Părinte Episcop Corneliu, care a adresat apoi urările de sănătate şi împliniri tuturor celor ce poartă numele Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Preasfinţia Sa a fost felicitat apoi la Centrul eparhial de foştii elevi, în prezent preoţi, cu prilejul împlinirii a cinci ani de la întrunizarea ca Episcop al Huşilor. Pelerinii prezenţi la hramul Catedralei episcopale din Huşi ne-au mărturisit că au venit pentru a se ruga şi pentru a se curăţi sufleteşte. "În fiecare an venim la Huşi la hramul Catedralei episcopale, împreună cu părinţii şi cei doi copii. Am dorit să ne curăţim sufleteşte şi să ne rugăm pentru ca viaţa noastră să fie mai bună. Mi-a plăcut foarte mult la hramul din acest an, care a fost organizat deosebit de frumos", a mărtirisit Daniel Moraru din Epureni, judeţul Vaslui. "Am trecut prin dreptul icoanei Maicii Domnului «Prodromiţa», iar apoi am asistat la Sfânta Liturghie. M-am rugat Maicii Domnului pentru sănătatea mamei mele şi pentru pace în toată lumea", a declarat Doina Căciulă din Huşi. Aseară, a avut loc un pelerinaj pe străzile din Huşi cu icoana Maicii Domnului "Prodromiţa" şi cu moaştele Sfintei Muceniţe Chiriachi, în prezenţa unui număr mare de preoţi şi credincioşi.