EDUCAŢIE PENTRU BUCURIE SFÂNTĂ

Congresul Naţional „Hristos împărtăşit copiilor”, organizat la un an de la implementarea proiectului la nivel naţional, arată preocuparea permanentă a Bisericii noastre pentru lucrarea educativ-misionară a noii generaţii. Prin proiectul cu nume semnificativ „Hristos împărtăşit copiilor”, Biserica Ortodoxă Română revigorează cateheza parohială pentru creşterea copiilor în iubirea lui Hristos, colaborând de mai bine de trei ani cu Organizaţia World Vision România.

Acest proiect răspunde necesităţii urgente de a oferi copiilor Cuvântul lui Dumnezeu într-o formă adecvată lor, care să le deschidă inimile spre adevăratele valori ale vieţii. În lumea contemporană secularizată, de multe ori, caracterul şi ţinta educaţiei copiilor slujesc valorilor lumii secularizate (câştigul material, puterea, prestigiul, plăceri şi succese efemere). De aceea, Biserica propune valori eterne care depăşesc bogăţia materială şi moartea biologică, pentru că oferă copiilor iubirea eternă a lui Hristos pentru copii, adulţi şi vârstnici. În acest sens, Sfântul Vasile Cel Mare, căruia i-a fost dedicat acest an comemorativ-omagial, ne învaţă că „iubirea lui Dumnezeu nu se întemeiază pe o disciplină impusă nouă din afară, ci ea este constitutivă [fiinţei noastre], fiind aşezată în noi ca aptitudine şi necesitate a firii noastre raţionale”.

Omul contemporan, prins în mreaja unei societăţi materialist-consumiste, a profitului imediat, se grăbeşte şi caută să simplifice sau să reducă fericirea la câştigul material şi la existenţa biologică terestră, uitând de bogăţia sufletească a virtuţilor ca iubire de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, de sfinţenie şi de viaţă veşnică. De aceea, în mesajul Nostru la începutul acestui proiect, arătam că educaţia creştină a copiilor, pe lângă formarea caracterelor umane în spiritul credinţei creştine, are drept scop să formeze nu doar cetăţeni ai patriei pământeşti, ci şi cetăţeni ai Împărăţiei Cerurilor, ai comuniunii de iubire veşnică divino-umană. Astfel cateheza trebuie să-i înveţe pe copii să cultive valori profund umane şi perene, care nu se limitează la materie, profit imediat şi viaţă biologică terestră.

Este necesar să precizăm că lucrarea Bisericii se deosebeşte esenţial de propaganda sau de campaniile publicitare ideologice şi comerciale pe care omul contemporan este silit să le consume zilnic prin mass-media, în care viaţa umană este redusă la creştere biologică, performanţă intelectuală pentru câştig material şi ideologie de putere în societate. Dar în Biserică învăţăm de la Sfinţii Părinţi că educaţia tinerilor şi a copiilor este o artă, şi nu una întâmplătoare, ci cea mai însemnată dintre arte. Astfel, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: Nu există nicio altă artă mai mare decât aceasta...căci ce este egal cu faptul de a armoniza sufletul şi de a forma gândirea tânărului (Despre slava deşartă şi cum trebuie părinţii să-şi crească copiii).

În Biserică viaţa umană devine euharistică, devine comuniune a omului cu Dumnezeu, pentru că în ea Mântuitorul Hristos lucrează din interior, deschizând hotarele raţiunii şi ale lumii văzute spre bucuria şi slava cerească veşnică, după cum ne arată rugăciunile Sfintei Euharistii: Ţie Stăpâne, Îţi încredinţăm toată viaţa şi nădejdea noastră şi cerem şi ne rugăm şi cu umilinţă cădem înaintea Ta: Învredniceşte-ne să ne împărtăşim cu cuget curat cu cereştile şi înfricoşătoarele Tale Taine ale acestei sfinte şi duhovniceşti mese.

În Sfânta Euharistie, Dumnezeu Fiul Cel întrupat Se sfărâmă şi Se împarte credincioşilor, fără a Se despărţi în părţi constitutive, ci dăruieşte iubirea Sa unică oamenilor din locuri şi vremuri diferite, manifestând în spaţiu şi în timp atotprezenţa Sa şi unificând universul în Sine (cf. Preot Dumitru Stăniloae, Spiritualitate şi comuniune în Liturghia ortodoxă, ediţia a II-a, p. 548-549). El Se împărtăşeşte pururea şi niciodată nu Se sfârşeşte, fiind izvorul veşnic şi preacurat al vieţii cereşti, care se dăruieşte oamenilor în Biserică.

Toate aceste adevăruri trăite de creştini demonstrează că adevărata cultură este intim legată de cultul Bisericii, în calitatea ei de comunitate vie, mărturisitoare şi rugătoare.

Felicităm pe toţi cei ce au reuşit deplin în proiectul educaţional „Hristos împărtăşit copiilor” şi, totodată, ne exprimăm încrederea că, prin rugăciune şi înţelepciune, vom depăşi greutăţile întâmpinate în implementarea proiectului, cum ar fi lupta cu mentalităţile învechite în comoditate, lipsa mijloacelor materiale, şi mai ales lipsa de orientare misionară pe termen lung privind generaţiile viitoare.

Mulţumim coordonatorului regional al proiectului, directorului naţional al Organizaţiei World Vision România şi tuturor celor care sunt implicaţi alături de noi în această lucrare misionară a cărei valoare ca investiţie spirituală pe termen lung este imensă, incalculabilă, ca şi valoarea sufletului.

Bunul Dumnezeu să binecuvânteze pe toţi cei ce sprijină sau împlinesc această nobilă lucrare de catehizare şi de formare duhovnicească, astfel încât copiii şi tinerii Bisericii noastre să ajungă la bucuria exprimată de psalmist prin îndemnul: Gustaţi şi vedeţi că bun este Domnul! (Ps. 33, 8).

† DANIEL

PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE