În perioada 24 – 27 septembrie 2009, Episcopia Huşilor a primit vizita unei delegaţii din partea Fundaţiei „Prieteni pentru Moldova“ din Olanda.

Scopul vizitei a fost acela de a evalua activităţile desfăşurate în parteneriat cu Episcopia Huşilor pe parcursul anului 2009 şi de a identifica la nivel local nevoile sociale în vederea dezvoltării de noi activităţi în beneficiul categoriilor defavorizate din judeţul Vaslui.

Programul vizitei a fost următorul:

- vineri, 25 septembrie, reprezentanţii organizaţiei au vizitat Complexul Ecleziastic Sf. Ioan din Vaslui, Spitalul de Psihiatrie Murgeni, grădiniţele şi şcolilele din localităţile Floreni şi Vădeni – Rai;

- sâmbătă, 26 septembrie, au fost vizitate Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui şi Spitalul din oraşul Negreşti;

- duminică, 27 septembrie, participarea întregii delegaţii la Sf. Liturghie oficiată la biserica Sf. Ioan din municipiul Vaslui.

Motivul vizitei în aceste unităţi l-a constituit faptul că spitalele au primit donaţii de aparatură medicală pe parcursul acestui an, iar unităţile şcolare au primit donaţii constând în mobilier, materiale didactice şi jucării pentru copiii de vârstă preşcolară.

Pe parcursul vizitei, delegaţia a purtat o serie de discuţii cu reprezentanţii instituţiilor vizitate, cu beneficiarii programelor sociale şi cu echipa Sectorului Social – Filantropic şi Misionar, în vederea îmbunătăţirii intervenţiei în cadrul programelor sociale.

Tot cu prilejul vizitei, delegaţia din Olanda a donat Centrului Eparhial un transport conţinând următoarele bunuri: 50 de scaune şi 90 de mese pentru şcoala, 9 paturi moderne de spital pentru copii, 10 cutii cu uniforme pentru personalul medical, jucării pentru copii şi 680 de cutii cu îmbrăcăminte, ce vor fi distribuite pe parcursul următoarelor săptămâni.

Parteneriatul cu membrii acestei organizaţii a început în anul 2003 la iniţiativa şi cu sprijinul Preasfinţitului Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, iar colaborarea celor două instituţii s-a concretizat începând din anul 2003 până în 2009 prin dotarea spitalelor din judeţul Vaslui cu peste 500 de paturi echipate complet, saltele tip relaxa, huse, cearşafuri, plapume, noptiere, veselă de inox, cărucioare şi cadre triped pentru deplasarea bolnavilor, etc.