Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a susținut joi, 23 martie, la Așezămintele Brâncovenești - Biserica Domnița Bălașa din Capitală, conferința „Păcatul mai interesant decât sfințenia? Tânărul creștin într‑o eră a secularizării”. Evenimentul s‑a înscris în seria de conferințe duhovnicești pe care lăcașul de închinare bucureștean le organizează în perioada Postului Mare.

Ierarhul a fost prezentat credincioșilor bucureșteni de către părintele Ștefan Ababei, consilier patriarhal și parohul Bisericii Domnița Bălașa din București.

Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie și‑a început prelegerea vorbind despre rolul tinerilor în societate și despre felul în care aceștia ar trebui priviți: „De obicei, atunci când ne adresăm tinerilor, îi vedem ca fiind viitorul Bisericii și al neamului. Eu aș spune mai degrabă despre tineri că ei sunt prezentul Bisericii, al societății, al neamului. Dacă îi vom considera așa, cred că vom dobândi un alt mod de a privi și a trata tot ceea ce ține de acest moment al vieții omului”.

Printre subiectele abordate de ierarh în cadrul conferinței s‑a numărat și cel al rețelelor de socializare, care au devenit parte integrantă a vieții tinerilor de astăzi: „O caracteristică a unei societăți secularizate este confortul, mai ales cel de natură tehnologică. Confortul de care ne bucurăm este extraordinar, este o binecuvântare, însă poate atrage după sine și aspecte negative. Să ne gândim la modul în care folosim rețelele de socializare, în special mesageria instantanee. Fiecare dintre noi are instalate mai multe aplicații și toți căutăm confidențialitatea, dar ea de fapt nu există. Este o amăgire, o minciună pe care noi o credem. Acest tip de comunicare instantanee, rapidă are un efect de care poate suntem sau nu conștienți. Din punct de vedere relațional, ne raportăm față de cei din jurul nostru exact așa cum funcționarea acestor aplicații ni s‑a imprimat în minte: în grabă, cu intermitențe și fără răbdare. Nu mai avem răbdare să urmărim o singură pagină de internet și tot așa se întâmplă și în relațiile dintre noi. Nu mai ai răbdare să intri în inima celui de lângă tine și să îl asculți”.

 

Sursa: ziarullumina.ro