Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Ignatie, în zilele de 30 și 31 martie 2024, au avut loc în Episcopia Hușilor mai multe manifestări menite să marcheze a XIV-a ediție a „Marșului pentru viață”, punctul culminant al „Lunii pentru viață”.

În județul Vaslui, Marșul pentru viață 2024 a fost organizat în Municipiul Bârlad, sâmbătă, 30 martie 2024, începând cu orele 14.00, în Centrul Civic Bârlad, pe esplanada centrală de lângă Primăria Bârlad. 

Din partea Centrului Eparhial Huși a participat părintele consilier Marian Dumitru Rugină, de la Sectorul Activități cu tineretul, delegatul Părintelui Episcop Ignatie la acest eveniment. Au fost prezenți și părinții Andrei Mereuță și Iulian-Ștefan Dumitru, de la Protopopiatele Bârlad și Huși.

În organizarea marșului au contribuit și Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, la eveniment fiind prezentă și dna inspector Monica Mocanu, profesorii de religie din județul Vaslui și preoții din orașul Bârlad.

După inaungurarea evenimentului, cei prezenți au mers în procesiune pe traseul: Primăria Bârlad, Parcul Teatrului „Victor Ion Popa”, Spitalul Municipal „Elena Beldiman” Bârlad, Biserica „Învierea Domnului și Sf. M.Mc. Ecaterina”. 

Aici, participanții la marș au avut parte de un spectacol artistic prezentat de copiii de la Centrele de zi ale Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși: Centrul de zi „Sf. Ier. Iosif cel Milostiv” și Centrul de zi „Căpitan Rudi Pavel Florentin” și de elevii de la Școala „George Tutoveanu”-Bârlad.

Pe traseu, cât și la biserica „Sf. M. Mc. Ecaterina” au fost prezenți și motocicliștii de la „Bikerboyz” Bârlad.

După ceremonia de încheiere a evenimentului, organizatorii au împărțit 30 de buchete de flori și daruri proaspetelor mămici de la Secțiile de Neonatologie și Ginecologie, ale Spitalului „Elena Beldiman”, cu sprijinul „Crucii Roșii Române”, subfiliala Bârlad.

Parteneri ai evenimentului au fost Episcopia Hușilor, Primăria Municipiului Bârlad, Protopopiatul Bârlad, Inspectoratul Școlar Județean Vaslui și Crucea Roșie Română, subfiliala Bârlad.

 Tema evenimentului din acest an a fost „Construim împreună pentru viață”.

 În Episcopia Hușilor, în luna martie s-au organizat mai multe acțiuni menite să evidențieze importanța ocrotirii vieții, a mamelor aflate în criză de sarcină și a copiilor nou născuți.

S-au organizat două întâlniri pro viață la Liceele „Mihail Kogălniceanu” si „Emil Racoviță”.

Au  avut prezentări în acest sens părintele protopop Adrian Chirvasă, doamna psiholog. Rusu Vera Lia și studenta Anastasia Chirvasă , anul VI la  Medicină Generală la U.M.F. Iași. Au fost prezentate filmulețe sugestive legate de efectul nociv al avortului asupra mamei, a familiei si a societății.

A fost prezentat efectul psihologic al avortului asupra mamei, iar părintele protopop Adrian Chirvasă a adus în discuție implicațiile morale și spirituale, punctând și  aspecte din experiența pastorală.

La aceste întâlniri au participat aproximativ 200 de tineri liceeni, aceștia primind în dar reviste cu conținut pro viață.

Totodată, în peste 70 de  parohii din Episcopia Hușilor, cu binecuvântarea Părintelui Episcop Ignatie, duminică, 31 martie 2024, după oficierea Sfintei Liturghii, preoții au amintit credincioșilor prezenți importanța „Lunii pentru viață” și au marcat evenimentul „Marșul pentru viață” pe plan local.

Tema ediției a Marșului pentru viață din acest an a fost inspirată de situația care a dus la moartea Alexandrei Ivanov, o mamă de două zeci și cinci de ani, căreia nu i s-au acordat îngrijirile medicale necesare în urma unui avort spontan. Alexandra Ivanov a fost printre organizatorii Marșului pentru viață în localitatea ei, a sprijinit tinere în criză de sarcină de când era în liceu și a fost o inimă a faptelor bune în comunitatea ei. Această ediție îi este dedicată ei și copilului nenăscut pe care l-a pierdut.” declară organizatorii la nivel național al Marșului pentru viață 2024.