În data de 5 octombrie 2014, în Duminica a XIX -a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Mălineşti din cadrul Protopopiatului Vaslui.

Mănăstirea Mălineşti are ca hram sărbătoarea „Acoperământul Maicii Domnului” şi este situată într-un loc pitoresc, înconjurat de păduri, pe culmea dealului ce desparte comunele Gârceni şi Băceşti din judeţul Vaslui. Documentele istorice consemnează şi un sat cu numele de Mălineşti, care astăzi nu mai există.

Mănăstirea este ctitoria ieromonahului Nicodim Hudici, fiind atestată documentar în anul 1762, dupa cum rezultă din însemnarea de pe un Penticostar, tipărit la Iaşi în anul 1753.

Secularizarea averilor mănăstireşti aduce după sine şi desfiinţarea mănăstirii, fiind reînfiinţată în anul 1928 de episcopul Iacov Antonovici al Huşilor, cu sprijinul mareşalului Constantin Prezan, având obşte de maici.

Mănăstirea se desfiinţează din nou în anul 1959, iar viaţa călugărească reîncepe în anul 1990, prin venirea aici a unui grup de monahi. În anul 1994, Preasfinţitul Eftimie Luca al Romanului şi Huşilor, încredinţează lucrările de refacere a mănăstirii ieromonahului Filip Mercaş, care s-a ocupat de lucrările de construcţie şi de viaţa spirituală a mănăstirii.

Ultimele articole