Grupul Psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Huși, coordonat de arhidiaconul Cosmin-Vlăduț Mironescu, a obținut premiul I la Festivalul-Concurs de Muzică Sacră de la Botoșani, secțiunea pentru coruri parohiale și grupuri de muzică psaltică.

Festivalul, aflat anul acesta la cea de-a V-a ediție, s-a desfășurat sâmbătă, 30 martie 2024, și a fost organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani. 

Juriul a fost format din: doamna profesor universitar Rodica Trandafir, președintele juriului, domnul profesor Dragoș Boicu și părintele Alexandru Grigoraș, protopop al Protoieriei Sascut, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. 

Grupurile participante au concurat pe secțiuni, respectiv: liceele cu profil muzical și teologic, coruri de copii ale așezămintelor culturale și grupuri vocale, coruri de adulți ale așezămintelor culturale și grupuri vocale, și coruri parohiale și grupuri de muzică psaltică. În total, în cadrul Festivalului-Concurs au participat 18 coruri din Botoșani, Brașov, Tulcea, Iași, Soroca, Ialoveni, Orhei, Glodeni și Huși.

„Cu ajutorul concursurilor de acest fel, membrii corului fac cunoștință cu un repertoriu inedit al compozitorilor români din secolele XIX-XX, șlefuindu-se continuu în interpretarea muzicii psaltice, spre a da lui Dumnezeu tot ce este mai frumos. Repertoriul ales a fost compus din Treptele antifoanelor, glasul al II-lea, de Sfântul Cuvios Macarie Protopsaltul, Slava „Neispitită de nuntă”, glasul al IV-lea plagal, adaptată de Ștefanache Popescu după Anton Pann și Cratima în glasul I plagal a lui Anton Pann”, a menționat arhidiaconul Cosmin-Vlăduț Mironescu, coordonatorul Grupului Psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Huși.