În dimineata zilei de 14 noiembrie 2017, începând cu ora 09.00, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a ajuns la Mănăstirea Mălinești, unde a oferit Sfântul Antimis și slujit Sfânta Liturghie.

Fiind ziua de pomenire a Sfântului Apostol Filip, Preasfinția Sa a remarcat relația dintre credință și experiența vizuală sau personală:

Hristos ne descoperă prin apostolul Său Filip cum trebuie să ne trăim credința și care este modul nostru de a ne raporta la Hristos. Ca să credem ceva, trebuie să vedem cu ochii noștri. Acest mesaj: „Vino şi vezi!” transmis de apostolul Filip reprezintă, de fapt, esenţa credinţei. Ca să fie credibilă, o persoană spune „am văzut cu ochii mei”. Aceasta este garanţia că spune adevărul. De aceea şi eu vă spun „Veniţi şi vedeţi! Acest „vino și vezi” înseamnă modul de a ne trăi credința.

În Ortodoxie totul se centrează pe acest „vino și vezi”. Cu alte cuvinte, trebuie să te dumirești, să te convingi tu, prin experiență, ce înseamnă să Îl întâlnești pe Dumnezeu. Oricâte argumente sau explicații am primi de la cineva referitor la ce înseamnă credința în Hristos, nimic nu poate să ne convingă așa cum ne convinge experiența, așa cum ne convinge ceea ce putem vedea cu ochii noștri!

Sfântul Apostol Filip fiind și ocrotitorul spiritual al părintelui stareț protosinghel Filip Mercaș, Preasfințitul Ignatie a mulțumit în cadrul Sfintei Liturghii, lui Dumnezeu, pentru lucrările împlinite la această mănăstire, de când părintele este stareț acolo, felicitându-l pe părintele Filip pentru toate realizările pe plan duhovnicesc și administrativ-gospodăresc.

Ultimele articole