Situate într-o zonă puţin dezvoltată din punct de vedere economic, multe din parohiile Protopopiatului Fălciu, Episcopia Huşilor, îşi construiesc biserici sau le reconsolidează pe cele care au avut de suferit de-a lungul timpului. De asemenea, la Fălciu este intensificată activitatea social-filantropică şi acordarea de asistenţă religioasă la cele patru aşezăminte de asistenţă socială din protopopiat.
Activitatea pastoral-misionară în parohiile din Protopopiatul Fălciu se desfăşoară conform planificării primite din partea Centrului Eparhial Huşi. PS Corneliu, Episcopul Huşilor, încă de când era Arhiereu-Vicar al Episcopiei Huşilor, a găsit mijloacele prin care să acorde ajutor celor aflaţi în nevoie. Aceste iniţiative au fost întărite atât prin cuvânt şi predică, cât şi prin ajutoarele care au fost aduse şi distribuite cu precădere în parohiile din Protopopiatul Fălciu. De-a lungul timpului, au fost distribuite mai multe tone de cartofi în satele izolate, în filiile cele mai sărace din Protopopiatul Fălciu. Spitalul din Murgeni şi Spitalul de Psihiatrie au fost dotate cu lenjerii şi paturi, iar la Azilele de bătrâni Giurcani şi Rânzeşti, dar şi la Leagănul de copii cu dizabilităţi din Fălciu a fost intensificată lucrarea misionară şi duhovnicească. „PS Corneliu a venit cu sugestia, iar noi, preoţii din Protopopiatul Fălciu, am preluat-o cu toată dragostea, ca cele 42 de parohii din protopopiatul nostru să se programeze la cele patru aşezăminte de asistenţă socială ce-şi desfăşoară activitatea pe raza Protopopiatului Fălciu. Fiecare parohie, timp de o săptămână, are îndatorirea, împreună cu preotul, Consiliul parohial şi Comitetul filantropic care s-a alcătuit, să facă slujba Sfântului Maslu, iar în perioada posturilor să se îngrijească de starea sufletească a celor aflaţi în suferinţă“, a declarat pr. Ioan Petru, protopop al Protopopiatului Fălciu.
Biserici aflate în construcţie sau în stadiu de reconsolidare
În aşezămintele sociale din Protopopiatul Fălciu nu sunt preoţi încadraţi. De aceea, unităţile sociale au fost plasate în grija părinţilor parohi. În fiecare vineri dimineaţă, la ora 8:00, slujitorii bisericilor se află în mijlocul bolnavilor. „Deşi această activitate nu este plătită, considerăm că Dumnezeu va răsplăti fiecăruia după dragostea şi munca pe care o desfăşoară. Preoţii din Protopopiatul Fălciu au înţeles din acest punct de vedere că preoţia înseamnă jertfa pe care o depune fiecare, după conştiinţa şi dragostea pe care o are“, a mai adăugat pr. protopop. Parohiile din Protopopiatul Fălciu se confruntă cu o situaţie materială precară, preoţii căutând să suplinească lipsurile materiale prin sponsorizări. Chiar dacă nu au o stare materială bună, dragostea păstorului şi a credincioşilor este materializată în cele zece şantiere de construcţii de biserici în parohiile Tupilaţi (pr. paroh Petru Pintilie), Ferezeni I (pr. paroh Gheorghe Bârsan), Vădeni Rai, filiala Floreni (pr. paroh Dan Mereuţă), Cârja II (pr. paroh Silviu Romelcea), Gara Banca (pr. paroh Iulian Ghimuş). De asemenea, patru sfinte lăcaşuri sunt pregătite pentru pictură, iar altele sunt în curs de reparaţie capitală.
Preoţii din Protopopiatul Fălciu, ca şi cei din celelalte protopopiate ale Episcopiei Huşilor, au de la începutul acestui an, cu binecuvântarea PS Corneliu, un cor pe patru voci, condus de pr. Florin Grosu, de la parohia Şuletea. Corul „Sfântul Roman Melodul“ a susţinut un concert de binefacere pentru un elev din Bârlad care suferă de o boală incurabilă, dar şi alte concerte de muzică religioasă în perioada Postului Mare şi în perioada penticostară.
Sursa: www.ziarullumina.ro