În zilele de 20 şi 21 mai, în Protopopiatul Bârlad au fost târnosite două biserici. După cum a menţionat pr. protopop Vasile Lăiu, aceste sfinţiri de noi lăcaşuri de închinăciune se înscriu în istoria Protoieriei Bârlad şi a Episcopiei Huşilor. La cele două evenimente religioase au participat sute de credincioşi, care s-au împărtăşit de rugăciunile înălţate de Preasfinţitul Corneliu, care a slujit alături de un sobor de preoţi şi diaconi.
Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, alături de un sobor de 40 de preoţi şi diaconi, a târnosit duminică, 20 mai, Biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din filia Fundu Văii a parohiei Orgoieşti - Lipovăţ, Protopopiatul Bârlad. Sfântul lăcaş este ctitorie a familiei Neacşu, care provine din localitatea Fundu Văii, urmând să deservească celor 170 de familii care nu aveau un lăcaş de rugăciune. "Pe o ploaie binecuvântată de Dumnezeu, ca rod al rugăciunii oamenilor timp de o lună, PS Corneliu a oficiat slujba de sfinţire a bisericii şi Sfânta Liturghie. Cu acest prilej au fost înmânate diplome de ctitorie familiei Neacşu şi părintelui paroh Ciprian Căpriţă, care a fost inima lucrării realizate la sfântul lăcaş timp de cinci ani. Părintele Ciprian Căpriţă a primit din partea Episcopului Huşilor distincţia de iconom stavrofor. Toţi credincioşii prezenţi au participat la o agapă frăţească, aşa cum este datina noastră creştinească. Astfel de evenimente sunt destul de rare în zilele noastre, când ne gândim cel mai mult la ceea ce înseamnă ziua de mâine şi mai puţin la viaţa de dincolo, care este împărăţia lui Dumnezeu, în care nădăjduim că, alături de ctitori, ostenitori şi binefăcători, ne va rândui şi nouă Dumnezeu un loc", a amintit pr. Vasile Lăiu, protopop al Protopopiatului Bârlad.
"Nădăjduim ca noua biserică să rămână un simbol pentru generaţiile care vin"
În ziua de pomenire a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, Preasfinţitul Corneliu a binecuvântat lucrările la Biserica cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sfânta Ecaterina" din Bârlad, ctitorie a ing. Constantin Constantinescu şi a multor bârlădeni, care cu jertfa lor au contribuit la înălţarea acestui sfânt lăcaş. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de Episcopul Huşilor pe un podium special amenajat, în prezenţa a peste 2.000 de oameni. Pătintele paroh Petru Silviu Giuşcă, prof. Didu Clapon, membru în Adunarea eparhială a Eparhiei Huşilor şi în Adunarea naţional-bisericească, şi ing. Constantin Constantinescu au primit diplomă de ctitori. "Cu acest prilej a fost adusă icona făcătoare de minuni de la Mănăstirea Floreşti, pe care o avem ca o binecuvântare cerească în zona Bârladului. Considerăm că cele două sfinţiri de biserici, atât din mediul rural, cât şi din cel urban, continuă legătura strânsă dintre sat şi oraş. La târnosirea noului lăcaş din Bârlad au asistat peste 2.000 de credincioşi din zonele limitrofe. Mărturisesc că am văzut persoane cu ochii în lacrimi care se închinau în sfântul altar, dând slavă lui Dumnezeu pentru că i-a învrednicit să participe la un astfel de eveniment. Să dea Bunul Dumnezeu ca această jertfă şi lucrare, pe care a binecuvântat-o Dumnezeu prin mâna episcopului nostru, să rămână exemplu pentru generaţiile care vin. Nădăjduim ca noua biserică să rămână un simbol pentru generaţiile care vin şi mai ales un obiectiv care să ne trezească la realitate, pentru a putea spune şi noi: "Această casă Tatăl a zidit; această casă Fiul a întărit; această casă Duhul a înnoit, a luminat şi a întărit, sfinţind sufletele noastre". În biserică noi participăm la sfintele slujbe pentru a primi binecuvântare şi iertare, pentru a deveni moştenitori ai împărăţiei lui Dumnezeu", a spus pr. protopop Vasile Lăiu.
PS Corneliu, alături de ing. Constantin Constantinescu şi de pr. protopop Vasile Lăiu, la finalul Sfintei Liturghii din Bârlad