Sâmbătă, 20 iulie 2024, de Sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, a săvârșit, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Sfânta Liturghie, la Biserica „Sfântul Ilie”, din municipiul Huși, cu prilejul hramului sfântului locaș.

Din soborul slujitorilor a făcut parte și părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi, parohul bisericii, alături de părinții consilieri eparhiali Eduard-Nicușor Irimiea și Cristian Roșu.

În cuvântul de învățătură din cadrul slujbei, Părintele Episcop Antonie a vorbit despre credința puternică a Sfântului Proroc Ilie, model pentru trăirea propriei noastre credințe:

De la Sfântul Proroc Ilie învăţăm, în primul rând, credinţa – o credinţă puternică, de nezdruncinat, care alimentează curajul – un curaj care l-a determinat să apere Adevărul, să meargă în faţa regelui, riscându-și viaţa.

Mai învăţăm faptul că, atunci când arătăm milostenie, Dumnezeu înmulţește roadele faptelor noastre. Femeia văduvă din Sarepta Sidonului a acceptat să împartă cu străinul din puţinul ei, și, arătând milostenie faţă de cel străin, Dumnezeu a înmulţit ceea ce avea. La fel, Dumnezeu ne înmulţește și nouă, de fiecare dată când arătăm dragoste și suntem deschiși să-l sprijinim pe aproapele nostru.

Sfântul Ilie a fost ascultat, în timpul vieţii, de Dumnezeu – atunci când a fost prigonit, a fost apărat de Dumnezeu, prin rugăciunile lui s-au încuiat cerurile și nu a plouat trei ani și jumătate, și tot la rugăciunea lui a coborât foc și a mistuit jertfa sa. Dacă atunci bunul Dumnezeu l-a ascultat, bineînțeles că și acum, fiind Sus, împreună cu El, Dumnezeu îl ascultă. 

Rămâne doar ca noi să-l chemăm în rugăciunile noastre, să-l rugăm să ne întărească în credinţă, să ne dea putere, ca și noi, asemenea lui, să fim misionari harnici și hotărâți, așa cum ne vrea Dumnezeu – „lumina lumii și sarea pământului”, pentru ca ceilalţi, văzând faptele noastre, să-L slăvească pe Tatăl nostru Cel din Ceruri. 

Sfântul Proroc Ilie rămâne un exemplu de misionar, de propovăduitor al cuvântului lui Dumnezeu.

La finalul Sfintei Liturghii, așa cum obișnuiește să facă în bisericile și mănăstirile în care slujește pentru prima dată, Preasfințitul Antonie, Episcopul de Bălți, a oferit o candelă aprinsă, ca mărturie a rugăciunii pentru unitatea de credință și neam.

Părintele paroh Vladimir Beregoi a mulțumit Părintelui Episcop Antonie pentru bucuria făcută enoriașilor bisericii, cu prilejul hramului, precum și tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment de suflet pentru comunitate.