Nume
Schitul „Sfânta Treime” - Tanacu (obște de călugări)
Egumen
Ieromonah Metodie Bălănescu
Date de contact
Nr. telefon: 0756760722
Hram
„Sfânta Treime“; „Acoperământul Maicii Domnului”
Adresă/Localizare
Schitul „Sfânta Treime” este situat în comuna Tanacu, pe „Dealul Viei”, într-un cadru natural deosebit, în apropierea satului Benești, în partea de nord-est a municipiului Vaslui.
Istoric
Deși așezarea monahală de la Tanacu este una de dată recentă, memoria populară consemnează existența unui schit pe aceste locuri, care a influențat viața duhovnicească în zonă, însă despre care nu se rețin date concrete.
Schitul a fost înființat în anul 1999, cu binecuvântarea Episcopului Ioachim Mareș al Hușilor, cu obște de monahi. Ctitori ai lăcașului de cult au fost soții Gheorghe și Doina Anton-Georgescu, iar terenul a fost pus la dispoziție de Consiliul Local al Comunei Tanacu.
Lucrările de construcție la paraclisul cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” au fost începute la 1 august 2000, fiind finalizate în mai puțin de o lună de zile. Tot atunci a fost sfințit locul pentru biserica de zid, în formă de cruce, cu pridvor închis, având hramul „Sfânta Treime”.
Descrierea principalelor edificii
Un nou corp de clădire, ce va adăposti chiliile obștii, un paraclis - avându-i ca ocrotitori pe Sfinții Gheorghe, Procopie și Artemie, și o nouă trapeză, încep să capete formă, lucrările fiind aproape finalizate.
Obștea actuală
După ce a adăpostit, pentru o scurtă perioadă de timp, o obște de maici, începând cu anul 2011 a redevenit schit de călugări, aparținând de Mănăstirea Bujoreni, egumen fiind ieromonahul Metodie Bălănescu.
Cei nouă monahi care viețuiesc aici împletesc rugăciunea cu munca, străduindu-se să insufle locului parfumul duhovnicesc ce stăruie ca amintire a vechii vetre monahale, despre care se spune că a existat în acest loc.
Extras din: Tinda Raiului - Mănăstiri și schituri din ținutul Vasluiului, Album tipărit cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Editura Horeb, 2020.