Sfântul Ştefan cel Mare a fost evocat vineri,10 ianuarie 2020, la Vaslui, cu prilejul împlinirii a 545 de ani de la bătălia câştigată de marele domnitor la Podul Înalt.

Manifestarea a debutat cu o slujbă de Te Deum şi cu un ceremonial militar la statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare de la Băcăoani.Delegatul Preasfinţitului Părinte Episcop Ignatie, a fost părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi, care, după slujbă, a transmis mesajul de binecuvântare al Ierarhului Huşilor.

Au urmat apoi alocuţiunile oficalităţilor judeţene şi locale.

Potrivit muzeografului Laurenţiu Chiriac de la Muzeul Judeţean Vaslui, victoria lui Ştefan cel Mare în faţa turcilor a avut o semnificaţie aparte pentru neamului românesc, întrucât ea a autentificat independenţa şi libertatea Moldovei într-un context politic internaţional destul de complicat.

„Ştefan cel Mare este, de altfel, legat de judeţul Vaslui nu numai prin această bătălie, ci şi prin ctitorirea unor monumente deosebite, cum sunt Biserica domnească Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, construită la 1490, Curtea Domnească de la Vaslui şi actuala Biserică episcopală de la Huşi cu hramul Sfinţii Petru şi Pavel”.

Directorul muzeului, Ramona Mocanu, le-a reamintit celor prezenţi rolul important pe care marele voievod l-a avut în istoria neamului românesc şi a evidenţiat credinţa sa dreaptă.

„Ca un izbăvitor al celor săraci şi folositor robilor, Ştefan Vodă a rugat atunci pe bunul Dumnezeu să mântuiască sufletele smeriţilor săi viteji iubitori de neam şi de ţară, oameni de aleasă vrednicie şi care au stat atunci cu capetele ridicate în faţa creştinei Europe”.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Vaslui, Muzeul Județean „Ştefan cel Mare” Vaslui – în colaborare cu Garnizoana Vaslui și Brigada 15 Mecanizată „Podul Înalt” Iași.

Sfântul Ştefan cel Mare

Personalitate emblematică a istoriei țării noastre, având un rol important și în istoria europeană, binecredinciosul voievod a devenit un simbol al apărării ortodoxiei în luptele cu turcii și tătarii.

Voievodul Ștefan cel Mare a fost canonizat în anul 1992 de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu data de prăznuire 2 iulie, ziua trecerii sale la cele veșnice. Binecredinciosul domn al Moldovei este îngropat la Mănăstirea Putna, renumita sa ctitorie.

sursa: basilica.ro, foto credit: Facebook/Muzeul Judeţean Vaslui