Luni, 18 decembrie 2023, artificiile multicolore au luminat cerul de deasupra curții Catedralei Episcopale, întregind bucuria copiilor prezenți la cea de-a VI-a ediție a Programului eparhial „Dar de Crăciun”, dedicat lor de Episcopia Hușilor, prin Asociația „Filantropia Ortodoxă” Huși.

Peste 1.500 de copii s-au bucurat luni seară de programul pregătit pentru ei și de darurile primite în urma scrisorilor trimise lui Moș Crăciun.

Selecția cazurilor s-a făcut la nivelul parohiilor, dintre familiile cele mai vulnerabile, la începutul lunii decembrie. Tot atunci, copiii, identificați de preoții parohi, și-au scris dorințele într-o „Scrisoare către Moș Crăciun”. Scrisorile au fost centralizate la Episcopie, la sediul Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși, care alături de prietenii săi, a devenit Moș Crăciun pentru cei mici, pregătind cadourile ce conțin exact ceea ce au scris cei mici.

Numeroși prieteni ai Asociației, din țară și din diaspora, au răspuns acestor scrisori și au pregătit cadourile personalizate. Fiecare copil și-a regăsit darul, cu numele scris pe el, cu localitatea de proveniență și cu dorințele împlinite.

În după amiaza zilei de luni, curtea Catedralei s-a umplut de copiii însoțiți de preoții parohi. Aici au fost întâmpinați de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, de părinții consilieri de la Centrul Eparhial, părinții protopopi, angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși, alături de nelipsitul Moș Crăciun.

La eveniment au fost prezenți și domnul Daniel Onofrei, prefectul județului Vaslui, și domnul Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși.

Toți ce prezenți au fost întâmpinați cu colăcei și ceai cald și au avut parte de un program de colinde, de venirea lui Moș Crăciun, de atmosfera de sărbătoare și de un impresionant foc de artificii. Fiecare a plecat spre casă cu cadoul mult-așteptat.

În cuvântul de bun venit adresat celor prezenți, Părintele Episcop Ignatie i-a îndemnat pe cei mici să fie buni și iertători:

„Iisus, când a ajuns mare, a fost bun și iertător, și a avut grijă, în primul rând, de copii. De aceea, când vine sărbătoarea Crăciunului, noi Îl iubim pe Iisus, pentru că a fost bun și iertător.

Așa să fiți și voi, când creșteți mari – buni, iertători și darnici. Dacă primiți ceva, să vă gândiți să dăruiți și celor care nu au”.

De asemenea, Preasfinția Sa a mulțumit părintelui consilier eparhial Vladimir Beregoi și echipei Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși, tuturor celor implicați în proiect, și autorităților județene și locale prezente.

„De două săptămâni, cu ajutorul lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Ignatie, preoții, împreună cu cei din echipa Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși, au colindat satele județului Vaslui, cu Caravana „Dar de Crăciun”, căutând cei aproape 2200 de copii care, de fapt, ne căutau, pentru a primi darurile mult așteptate și mult dorite.

Povestea noastră a început în anul 2018, când Părintele Episcop Ignatie a inițiat acest proiect frumos, în preajma sărbătorii Nașterii Domnului, căutând să aducă, sub streașina Catedralei, sufletele inocente ale copiilor care cred în minuni, care cred în Mântuitorul Hristos, Cel ce este Vistierul bunătăților, Care revarsă din bunătatea Sa daruri nenumărate asupra tuturor oamenilor.

Anul acesta este al șaselea capitol al cărții intitulate „Dar de Crăciun” pentru copiii din Episcopia Hușilor, când peste 1200 de copii așteaptă darul lui Dumnezeu, care vine prin bunătatea celui pe care ei îl numesc Moș Crăciun.

Darurile vin de la Dumnezeu, dar El are mesagerii Săi buni, care întotdeauna înfăptuiesc lucrurile bune pe pământ”, a menționat părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi, președintele Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși.

De asemenea, părintele Vladimir Beregoi, coordonatorul Programului eparhial „Dar de Crăciun” a mulțumit tuturor celor care s-au implicat, din țară și diaspora, în această acțiune, Episcopiei Hușilor, prin fondurile alocate, parohiilor și preoților, și tuturor oamenilor de bine care s-au alăturat acestui proiect și au fost sensibili față de nevoile celor mici.

Evenimentul a fost precedat, și în acest an, de Caravana „Dar de Crăciun” a Episcopiei Hușilor, care a colindat vreme de aproape două săptămâni, zilnic, localitățile rurale din cadrul Episcopiei, mergând înspre cei mai vulnerabili copii și vârstnici.