Sâmbătă, 3 noiembrie a.c., a avut loc la Vaslui întâlnirea profesorilor de Religie din Episcopia Huşilor, intitulată: „Ora de Religie, perspective, misiune şi rutină”.

Întâlnirea, prezidată de Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a avut loc în sala de conferinţe a Protopopiatului Vaslui. Alături de Preasfinţia Sa au fost prezenţi părintele consilier cultural Cosmin Gubernat şi doamna profesoară Monica Mocanu, inspector de specialitate pentru disciplina Religie din cadrul ISJ Vaslui.

Adresându-se profesorilor prezenţi, Ierarhul Huşilor i-a îndemnat la o evaluare a eficienţei mesajului lor în rândul tinerilor: „eu văd profesorul de Religie ca un catehet. Aceasta este misunea noastră, pe lângă actul pedagogic în sine, pe lângă rigoarea pe care o presupune predarea orei de Religie.  (...)

Există o ostilitate crescândă faţă de Biserică, faţă de prezenţa în sfera publică a actului credinţei! Vedeţi câte tendinţe şi câtă bătălie a fost în a discredita ora de Religie. Dar să nu o discredităm noi din interior, nefiind foarte bine pregătiţi, negândindu-ne că noi trebuie să ne transformăm în transmiţători de credinţă şi nu numai de informaţii religioase. Acesta este rolul profesorului de Religie – transmite credinţa!

În limba greacă „a transmite” are sensul de a înmâna, adică îi pui în mâinile elevului, adolescentului, valoarea credinţei şi el trebuie să şi-o asume conştient, să o metabolizeze, să o transforme în viaţă. Nu poţi să-l convingi pe adolescent că Dumnezeu este o realitate vie, Persoană, dacă tu nu trăieşti această realitate!

Nu puteţi să contracaraţi astfel de tendinţe dacă nu sunteţi ca o lumânare şi pentru colegii voştri din cancelarie.”

Totodată, Părintele Episcop Ignatie a insistat asupra transmiterii valorilor credinţei şi culturii creştine tinerilor, eficienţa orei de Religie putând fi evaluată în numărul tinerilor implicaţi activ în viaţa Bisericii: "Unde ne poziţionăm şi cât de eficienţi suntem noi după aproape 30 de ani de predare a Religiei?...că eu nu văd mai mulţi tineri la Biserică... Un profesor de Religie, dacă prin ceea ce transmite el nu reuşeşte să emane dragoste responsabilă, dacă nu este un ambasador foarte bun al credinţei, dacă el însuşi nu întrupează valorile pe care le transmite elevilor, va fi un eşec total."

A urmat apoi intervenţia doamnei inspector Monica Mocanu care a vorbit despre necesitatea participării cadrelor didactice la cursuri de formare şi despre oportunitatea opţionalelor "Pregătiţi pentru viaţă" (cls. preg.-VIII) şi  "Adolescenţă şi autocunoaştere (cls. IX-XII)" . Părintele Episcop Ignatie i-a îndemnat pe cei prezenţi să se implice cu foarte multă seriozitate în implementarea acestora în şcolile în care activează, fiind încă o şansă, dată fiind programa acestor opţionale, pentru formarea unor caractere integre.

De asemenea, părintele consilier cultural Cosmin Gubernat a accentuat necesitatea colaborării dintre profesorii de Religie şi preoţi şi a implicării în activităţile asociaţiilor de tineret din Episcopia Huşilor şi cele coordonate de Centrul Eparhial, activităţi ce răspund preocupărilor tinerei generaţii şi care vin în sprijinul transmiterii valorilor credinţei.

Partea a doua a întâlnirii a fost dedicată întrebărilor şi problemelor semnalate de cei prezenţi.