De sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, Preasfințitul Părinte Ignatie a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohiei Gugești, protopopiatul Huși, cu ocazia hramului sfântului lăcaș.

Întreaga comunitate din satul Gugești, în frunte cu preotul paroh Dragoș Ionel Trofin, inspector bisericesc la Centrul Eparhial Huși, l-au întâmpinat pe Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie, aceasta fiind prima vizită arhierească în parohie.

În cuvântul său de învățătură,  Preasfinția Sa a îndemnat pe cei prezenți să învețe din pilda vieții Sfântului Nicolae bunătatea și blândețea: „Bunătatea este cea care ne dă starea de tinerețe a sufletului. Un om bun îți inspiră siguranță, încredere, în momente critice te ajută să te reabilitezi, să înviezi. Pot fi și unii oameni buni din ipocrizie, din falsitate, dar se simte aceasta pentru că o astfel de bunătate nu oferă încredere, răsare în sufletul tău un semn de îndoială. Bunătatea autentică îți vorbește de la sine și are puterea de a te schimba”.

Pornind de la cuvintele Sfântului Macarie Egipteanul, care afirma că „cu un cuvânt bun și pe cel rău îl faci bun, iar cu un cuvânt rău și pe cel bun îl faci rău”, Preasfințitul Ignatie a vorbit despre roadele bunătății: „Bunătatea înseamnă să ai îngăduință față de neputințele celui de lângă tine. Omul care „pescuiește” răul, neputințele din sufletul celuilalt și așteaptă momentul în care cade, ca să-i aducă aminte de ce a făcut, este un om rău, care trăiește permanent o iarnă a sufletului, un îngheț al sufletului, pe când omul bun are o permanentă primăvară a sufletului. Avem nevoie de oameni buni în această societate bulversată din punct de vedere valoric, iar exemplele le avem în sfinții cinstiți în Biserică”.

În cadrul Sfintei Liturghii, Ierarhul Hușilor s-a rugat pentru  pentru odihna sufletului Majestății Sale Regele Mihai I al României, iar la finalul slujbei a fost ținut un moment de reculegere în memoria acestuia.

Foarte mulți copii au fost împărtășiți cu Sfintele Taine, Preasfințitul Ignatie explicându-le, într-o scurtă cateheză, ce înseamnă să te împărtășești cu Trupul și Sângele Mântuitorului și modul în care trebuie să se pregătească pentru acest moment deosebit.

Atmosfera de sărbătoare a fost întregită prin colinde, primul colind fiind interpretat de Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie, spre bucuria și emoția celor prezenți.