Joi, 30 mai 2024, a avut loc, la sediul Protopopiatului Vaslui, după oficierea Sfintei Liturghii în biserica „Cuvioasa Parascheva”, Conferința semestrială de primăvară, ce a întrunit toți clericii din Protopopiat.

Evenimentul s-a desfășurat sub genericul „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și a fost prezidat de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor.

În cuvântul introductiv, Ierarhul Hușilor a corelat concluziile cercetărilor științifice actuale asupra psihicului uman și a abordării suferinței, cu experiențele viețuirii creștine, consemnate în Pateric sau Filocalie, arătând profunzimea și perfecta valabilitate a celor din urmă. De asemenea, Preasfinția Sa a prezentat și la Vaslui câteva lucrări care abordează problematica bolii și a raportării creștine la aceasta: „Teologia bolii”, de Jean Claude Larchet; „Viața, moartea și boala”, a  Mitropolitului Antonie de Suroj; „Așteptarea lui Dumnezeu. Despre boală, suferință și moarte” a Arhimandritului Emilianos Simonopetritul; și „Singurătatea, boala nerecunoscută”, a medicului neurolog și psihanalist Manfred Spitzer.

În continuare, părintele Mihail Pleșca, de la Parohia Burghelesti, a prezentat referatul intitulat: „ Asumarea suferinței în boală, mod de recuperare spirituală a omului”.

A doua parte a întâlnirii a fost rezervată întrebărilor și răspunsurilor pe diferite teme de spiritualitate, liturgice și administrative.