În după-amiaza zilei de marți, 6 iulie 2021, după slujba Vecerniei Mari și a Litiei în cinstea Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, de la ora 18.45, credincioșii din întreaga Eparhie a Hușilor sunt așteptați la procesiunea cu moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, ce se va desfășura în municipiul Huși, pe traseul: Catedrala Episcopală – str. Mihail Kogălniceanu - str. 1 Decembrie - str. A.I. Cuza (Lukoil) – str. Ștefan cel Mare –  Catedrala Episcopală.

An de an, în ajunul hramului Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, Hușiul este însuflețit de procesiunea organizată în cinstea ocrotitoarei orașului și a întregii Episcopii.

Hușiul este singurul loc din țară unde se păstrează moaște ale Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi.

Întrerupt abrupt de regimul comunist ateu, însă reluat în anii din urmă, pelerinajul cu moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi aduna credincioși de pe ambele maluri ale Prutului, Sfânta intrând, încă din 1787, în conștiința oamenilor ca cea care „aduce multă mângâiere și ușurare creștinilor, mai ales în boli, supărări și în nenorociri” – după cum mărturisea, în 1933, arhiereul Veniamin Pocitan.

Sfânta Mare Muceniță Chiriachi ocrotește întreaga Eparhie a Hușilor, prin prezența binecuvântată a Sfintelor sale Moaște (mâna stângă) în Catedrala Episcopală din Huși, aduse aici prin efortul Episcopului Iacov Stamati în anul 1787, de la Mănăstirea Marea Lavră din Sfântul Munte Athos.

Anul acesta a fost tipărită și versiunea completă a slujbei Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi. Lucrarea a apărut la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, publicată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, fiind rodul inițiativei Părintelui Episcop Ignatie, care a inițiat demersurile pentru completarea rânduielii de slujbă și pentru traducerea din limba greacă a mai multor cântări și rugăciuni care o compun.

Ultimele articole