Istoria seculară a venerabilei vetre monahale Popăuți din Botoșani s-a îmbogățit duminica aceasta cu un eveniment important: biserica veche a mănăstirii, ctitorie a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, a fost resfințită. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, de Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, și de Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. La acest moment de sărbătoare au participat stareţi de la mănăstirile din Arhiepiscopia Iașilor, preoţi din zona Botoșaniului, oficialități locale și județene, precum şi 2000 de credincioşi.
Biserica veche a Mănăstirii Popăuți din Botoşani a fost ctitorită de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare şi îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae. Lăcaşul a fost zidit în anul 1496 şi a îndeplinit, de-a lungul timpului, mai multe funcţii, cum ar fi biserică de curte domnească şi loc de popas pentru domnitor, mănăstire închinată Patriarhiei de Antiohia , biserică de mir, iar din 1991 şi până astăzi, mănăstire de călugări. În anii 2000, a reînceput un proces de reabilitare atât interioară, cât şi exterioară a acestei biserici. La interior, s-a reuşit să se recupereze în mare parte pictură originală.
„Omul fără haină de nuntă este cel care are conștiința propriei sale superiorități”
Ca o încununare a ultimilor lucrări săvârșite la locașul de cult, slujba de resfințire a fost oficiată de patru ierarhi: Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, și Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.După resfințire a urmat Sfânta Liturghie, ce a fost oficiată pe o scenă frumos împodobită. În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat faptul că a avea haina de nuntă înseamnă, printre altele, a păstra moştenirea lăsată de înaintaşi, a lupta pentru păstrarea credinţei ortodoxe: „Ce înseamnă, în cele din urmă, să ai haină de nuntă? După spusele unui părinte din veacul trecut, a avea haină de nuntă înseamnă a dobândi arta de a trăi adevărat, adânc și frumos. Arta de a trăi, spunea părintele Sofronie, este aceea de a fi stăpân pe tine cu ajutorul lui Dumnezeu în orice timp, în orice lucru pe care îl faci, în fața fiecărei persoane. Arta de a trăi adevărat este să primești înțelepciunea de la Dumnezeu și să socotești că cel mai important moment din viață este prezentul , că cea mai mare lucrare pe care o faci este activitatea pe care o desfășori acum, că cea mai importantă persoană din viața ta este aceea pe care o ai în față. A avea haină de nuntă înseamnă și faptul ca omul să se dezbrace de dorința de a-l domina pe celălalt cu orice preț, de a-l zdrobi pe aproapele, de a călca peste cadavre pentru a-și atinge scopul, de a-și impune indiferent de consecințe punctul de vedere în fața celuilalt, neavând capacitatea să asculte și opinia și viziunea lui. Omul fără haină de nuntă este cel care are conștiința propriei sale superiorități. A avea haină de nuntă înseamnă, în cele din urmă, a înțelege de ce Măria Sa Ștefan a zidit biserica Mănăstirii Popăuți în cinstea celor 10 000 de ostași moldoveni care au murit la Războieni pentru ca această țară să fie liberă, să fie creștină, să fie ortodoxă”.
La finalul slujbei, zeci de prunci au primit Sfânta Împărtăşanie din mâna ierarhilor. În semn de preţuire pentru efortul de a reabilita Biserica „Sfântul Nicolae”, IPS Părinte Teofan le-a acordat Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei părinților arhimandriți Luca Diaconu, fost stareţ al Mănăstirii Popăuţi şi Ioan Harpa, actualul stareţ al Mănăstirii Popăuţi. Totodată, părintele ieromonah Pimen de la mănăstirea Popăuţi a fost ridicat la rangul de protosinghel. Conform tradiției, credincioşii prezenţi la slujba arhierească de resfințire s-au închinat în Sfântul Altar al Bisericii „Sfântul Nicolae”.