Redăm prezentarea Foii pastoral-misionare Duh ortodox, editată de Protopopiatul Vaslui și ajunsă la numărul 50, semnată de doamna redactor Dorina Burlacu:

Cu smerită cugetare, semnalăm apariția numărului 50 al Foii pastoral-misionare Duh ortodox a Protopopiatului Vaslui, Episcopia Hușilor. Mulțumim Bunului Dumnezeu, Maicii Domnului, Sfinților rugători și, nu în ultimul rând, PS Ignatie care a binecuvântat și susținut apariția acestei lucrări, precum și părintelui Protopop Adrian Chirvasă care este coordonator.

Scopul publicației a fost, de la bun început, acela de a împărtăși învățătura creștină în esența ei, urmărind să completeze cuvântul din biserică prin lectură, să aducă merinde de folos din adâncul duhului ortodox pe care să le pună la sufletul cititorilor. Sfinții Părinți recomandau lectura duhovnicească ca o necesitate pentru sufletul care este pe cale. Articolele sunt atent selectate, în general din lucrări consacrate, scrieri ale Sfinților Părinți sau de pe portalurile creștin-ortodoxe și sunt structurate în mai multe rubrici. Astfel, la rubrica „Cuvântul ierarhului” publicăm din predicile PS Ignatie care ne sensibilizează de fiecare dată. Urmează rubrica „Rugăciune” în care așezăm rugăciuni rare, deosebite, apoi „Ghidul practic al creștinului” unde sunt tălmăcite aspecte ale Ortodoxiei. La rubrica „Duhovnicii noștri”, cuvântul marilor duhovnici aduce sfaturi pentru viața duhovnicească, iar „Lumina sfinților” ne vorbește direct prin cuvintele sfinților sau prin viețile lor pilduitoare. La rubrica „Pilde pentru urcuș”, primim folos exemplificat în pilde inspirate din viața de zi cu zi, în timp ce rubrica „Poezie ortodoxă” aduce un plus de sensibilitate. Lucrarea se întinde pe un număr redus de pagini, dar textele sunt o esență, se citesc repede, dar, cum spunea PS Ignatie, avem nevoie de o viață să le punem în practică. Nădăjduim că vor trezi interes și pentru o lectură mai laborioasă a cărților din care au fost selectate.

Mulțumim colectivului de redacție care este implicat în acest voluntariat frumos, împlinit de multe ori la ore târzii din noapte sau foarte matinale, după obligațiile lor profesionale și familiale, editurii și tuturor celor care ajută la distribuire, știind că Dumnezeu nu lasă pe nimeni nerăsplătit de Bunătatea Sa. Mulțumim și cititorilor care, de aproape 5 ani, ne urmăresc. Îi purtăm în rugăciune, nădăjduind că lectura le-a fost de folos.

Vă îndemnăm să vă alăturați misiunii pe care o facem, dăruind formatul tipărit sau distribuind on-line această Foaie misionară de merinde duhovnicești prietenilor, celor dragi și celor plecați în străinătate care au nevoie și mai mare de hrană sufletească.

Toate numerele din Duh ortodox pot fi găsite în spațiul on-line pe site-ul https://protoieriavaslui.ro// . În fiecare lună, pot fi accesate numerele care au apărut în decursul anilor și fac referire la evenimentele religioase din perioada respectivă.

Cuviosul Paisie Aghioritul spunea că „Puțină citire duhovnicească, atunci când este premergătoare rugăciunii, ajută foarte mult, pentru că, prin ea, sufletul se încălzește, iar mintea se transpune în spațiul duhovnicesc. De aceea, atunci când cineva are multă risipire în timpul zilei, dacă găsește zece minute pentru rugăciune, să citească două minute, ceva „tare”, ceva duhovnicesc, care să-i alunge această risipire. (Cuvinte duhovnicești, Vol. IV Viața de familie, Editura Evanghelismos, București).

Dorina Burlacu