În a doua zi de Crăciun, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a slujit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Vaslui, fiind întâmpinat de numeroși credincioși din parohie și nu numai, alături de preoții slujitori Adrian Chirvasă – Protopop al Protopopiatului Vaslui și Cosmin Gubernat – Consilier Cultural al Episcopiei Hușilor.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți Preasfinția Sa a insistat pe contrastul dintre puritatea și sfințenia Pruncului Iisus și locul unde S-a născut, într-o iesle, într-un grajd, înconjurat de animale: „Locul acela simbolizează mizeria, urâtul, neorânduiala. Dumnezeu alege să se nască în iesle, într-un grajd, pentru că vrea să ne transmită un mesaj mai profund decât neospitalitatea locuitorilor din Betleem. El alege să se nască aici ca să arate că pământul în care a venit este ca o iesle în care simțim mirosul insuportabil al păcatului, în care simțim iraționalitatea gesturilor dintre oameni. Dumnezeu alege să se nască în acest loc pentru ca să transforme acest miros insuportabil al păcatului, relatia irațională dintre oameni, în binecuvântare. Dumnezeu oriunde vine, pe toate le transformă în Rai, după cum cântăm și în colinde: „Și când Domnul S-a născut, ieslea-n rai s-a prefăcut; Și pestera-n palat, ca de-un mare Împărat.” Depinde de noi cât păstrăm această stare de Rai. Păcatul când se așează în suflet, aduce cu sine un miros foarte greu, insuportabil. Dumnezeu venind în lume, în sufletul nostru poate converti totul în Rai.”

Răspunsurile la strană au fost date de corala „Asociației Tinerilor Ortodocși Vaslui”. De asemenea, Ansamblul de copii „Izvorașul” coordonat de profesorul Dănuț Barzu de la Palatul Copiilor Vaslui a susținut un mic recital de colinde. 

La sfârșitul Sfintei Liturghii, în contextul „Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”, Preasfințitul Părinte Ignatie a evidențiat-o pe doamna Maria Rotaru, enoriașă a parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, felicitându-o și dăruindu-i un buchet de flori, pentru suferința îndurată în timpul regimului ateu comunist, când a fost închisă pentru scurt timp, fiind nevoită să nască în închisoare. Totodată, Preasfinția Sa a ținut să-i colinde pe cei prezenți, amintind, prin textul colindelor interpretate, de atenția pe care fiecare creștin trebuie să o îndrepte spre cei săraci și singuri.

 

Ultimele articole