Episcopia Hușilor organizează în ziua de sâmbătă, 10 septembrie 2022, Simpozionul Național „Episcopia Hușilor – memorie și actualitate. Un sfert de veac de la reînființare (1996-2021)”.

Anul trecut, în 2021, s-a împlinit un sfert de veac de la acest moment istoric, însă contextul creat de pandemia de coronavirus nu a făcut posibilă organizarea, în condiții optime, a unui simpozion care să marcheze acest parcurs. Din acest motiv, evenimentul a fost reprogramat pentru anul în curs.

Manifestarea va reuni comunicări care vor ilustra parcursul acestor 25 de ani, moștenirea spirituală, culturală și edilitară primită și modul în care aceasta a rodit, contextul istoric al desființării și al reînființării Episcopiei, viața Bisericii în această parte de țară în perioada comunistă, precum și impactul reînființării Episcopiei asupra vieții spirituale și culturale a județului Vaslui.

Totodată, va fi lansat volumul „Episcopia Hușilor, memorie și actualitate - monografie istorică”, alcătuit de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Vor lua cuvântul: PS Ignatie, Episcopul Hușilor; PS Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului; Pr. Prof. Dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași; Arhim. Zaharia Curteanu – exarhul Mănăstirilor din Episcopia Hușilor; Prof. Costin Clit; Pr. Miron Marcel; Prof. Theodor Codreanu; Dr. Valeriu Lupu, alături de numeroși alți invitați.

Programul evenimentului:

0ra 09.30: TeDeum de mulțumire și Slujba Parastasului pentru ctitori, în Catedrala Episcopală;

0ra 10.00: lucrările Simpozionului - Esplanada Catedralei Episcopale din Huși.