Vineri, 31 mai 2024, Asociația „Filantropia Ortodoxă”, a Episcopiei Hușilor, va inaugura Căminul pentru persoane vârstnice „Sfântul Proroc Daniel” din localitatea Rășcani, comuna Șuletea. Evenimentul va începe la ora 12.00 prin slujba de sfințire oficiată de Părintele Episcop Ignatie. 

Este al treilea cămin pentru bătrâni al Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși, alături de Căminul pentru persoane vârstnice „Sfântul Gheorghe” din Gugești, comuna Boțești, și de Căminul „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” din Vutcani.

Căminul pentru persoane vârstnice „Sfântul Proroc Daniel” Rășcani este situat într-un areal în  care  nu se mai regăsește un astfel serviciu social, deși nevoile constatate în comunitate sunt foarte mari. Căminul va putea găzdui 22 de beneficiari.

Pe lângă aceștia, în cadrul Așezământului funcționează deja o cantină socială, implementată prin Programul Național de Interes pentru dezvoltarea Serviciilor Sociale pentru persoanele vârstnice, de care beneficiază deja 50 de persoane din comuna Șuletea.

„Ne dorim constant să aducem o schimbare în viața celor care au cea mai mare nevoie de iubire, de sprijin și de multă atenție. Bătrânii care vor beneficia de serviciile oferite de acest al treilea cămin al Asociației Filantropia ortodoxă Huși, - merită cele mai bune condiții de a locui și petrece timpul.

Am construit și transformat unele clădiri neutilizate, în adevărate cămine, care să redea ambianța unor adevărate case pentru bunicii noștri. Aici, departe de zgomotul orașului, într-un mediu retras, dar care dispune de cele mai noi facilități, vârstnicii se pot bucura din plin de comuniune,  de liniște, de confort și de multă siguranță.

Am primit de la Consiliul local Șuletea clădirea fostei școli din Rășcani, pe care am extins-o, am consolidat-o integral și am reamanajat întreg spațiul interior, precum și curtea, pentru a le conforma standardelor serviciilor sociale pe care le oferim.

Căminul dispune de camere foarte spațioase, fiecare cu baie privată adaptată pentru persoanele cu dizabilități, mobilier nou, televizoare, acces la internet și cablu TV. Bucătăria este bine echipată, avem zonă de servit masa și socializare, sală de tratament, izolator și o curte foarte generoasă.

Facilitățile includ supraveghere constantă, mese zilnice, supraveghere medicală, administrarea tratamentului, transport către unitățile medicale, kinetoterapie și consiliere spirituală, psihologică și socială”, a precizat părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi, președintele Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși.

Serviciile oferite de Asociația „Filantropia Ortodoxă” Huși celor vârstnici sunt diversificate, alături de cele trei cămine, funcționând, în cadrul majorității Așezămintelor proprii, și servicii de îngrijire la domiciliu, servicii medicale la domiciliu și programe de tip „masa pe roți”.