Vineri, 1 martie a.c., a avut loc la Huşi Simpozionul Național: „Episcopul Grigorie Leu – slujire și mărturisire. Biserica în comunism”, organizat de  Episcopia Hușilor în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Evenimentul a fost dedicat memoriei Episcopului Grigorie Leu al Hușilor (1940-1949), cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la trecerea sa la cele veșnice și a 30 de ani de la căderea regimului comunist.

Manifestările au debutat la ora 10.00, la Catedrala Episcopală din Huşi, cu slujba Parastasului în memoria Episcopului martir Grigorie Leu. Slujba a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, înconjurat de un sobor de preoţi, participanţi la Simpozion şi membrii ai Administraţiei Eparhiale.

“Episcopul Grigorie Leu a avut conştiinţa responsabilităţii că este, prin excelenţă, slujitorul lui Hristos, iar nu doar al oamenilor sau a vreunui curent, şi nu poate să capituleze, oricâte viforniţe s-ar fi năpustit asupra lui. Rămâne pentru noi unul din cele mai frumoase exemple de curaj. (...) Curajul este cel care îl ţine pe Hristos în inima ta! Frica îl separă pe om de Hristos! (...) Când suntem în stare de mărturisire articulată, inteligentă a credinţei, înseamnă că suntem aproape de Hristos. Să ne inspirăm din viaţa lui, din atitudinea lui, din felul în care şi-a trăit credinţa. Dacă Episcopul Grigorie Leu nu l-ar fi avut în adâncul inimii sale pe Hristos, oricând ar fi capitulat. La fel şi noi, dacă nu L-am asumat pe Hristos în viaţa noastră, nu reuşim să-L mărturisim cu curaj, cu determinare şi fără niciun fel de frică.” – PS Ignatie

După slujba din biserică s-a mers la mormântul Episcopului Grigorie Leu, aflat în partea de răsărit a Catedralei Episcopale, unde s-a rostit o ectenie pentru odihna celui pomenit.

La ora 11.00, în Sala mare a Primăriei Huşi au început lucrările Simpozionului ce a reunit comunicări prin care cei prezenţi au putut face cunoştinţă cu personalitatea remarcabilă a Episcopului Grigorie Leu.

Astfel, Preasfințitul Părinte Ignatie a avut intervenţia intitulată: Episcopul Grigorie Leu – miracolul conştiinţei Episcopiei Huşilor” (textul integral poate fi găsit pe site, la rubrica: Cuvântul Ierarhului).

A urmat apoi domnul Conf. dr. Radu Preda, preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, care a susţinut comunicarea: „Biserica în comunism. Mărturie și adaptare”.

Domnul Adrian Nicolae Petcu, cercetător în cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, coeditor al volumului „Episcopul Grigorie Leu în vâltoarea istoriei. Documente (1924-1949)”, a avut comunicarea intitulată: „Aspecte documentare privind activitatea Episcopului Grigorie Leu”.

A urmat apoi intervenţia Pr. dr. Nicolae Hurjui, autorul primei monografii dedicate Episcopului Grigorie Leu: „Omul și fapta. Episcop Grigorie Leu”, apărută la Episcopia Huşilor în anul 2000.

Pr. conf. univ. dr. Jan Nicolae, titularul Catedrei de Omiletică şi Catehetică a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a realizat un studiu al Pastoralelor Episcopului Grigorie Leu, intitulat: „Străjer cuvântând la porțile otrăvite ale istoriei. Pastoralele Episcopului martir Grigorie Leu”; iar Pr. conf. univ. dr. Alin Viorel Albu, profesor de Istorie a Bisericii Ortodoxe Române la aceeaşi Facultate, a prezentat profilul Episcopului Grigorie Leu aşa cum se dezvăluie din documentele publicate în revista «Cronica Huşilor »: „Episcopul Grigorie Leu al Hușilor: chipul unui Părinte jertfelnic și Mărturisitor înflăcărat al credinței”.

Părintele Protos. Zaharia Curteanu, stareţul Mănăstirii „Alexandru Vlahuţă” a descris viața monahală în Episcopia Hușilor în timpul Episcopului Grigorie Leu, iar la final, Pr. Nicolae Cătălin Luchian, coeditor al volumului „Episcopul Grigorie Leu în vâltoarea istoriei. Documente (1924-1949)”, a prezentat publicului această lucrare ce conţine documente din arhivele Securităţii şi arhivele bisericeşti privitoare la Episcopul Grigorie Leu.

Evenimentul a fost moderat de părintele Cosmin Gubernat, consilier cultural al Episcopiei Huşilor.

Au avut loc intervenţii din partea publicului ce au certificat faptul că viaţa şi activitatea Episcopului Grigorie Leu, precum şi epoca pe care a traversat-o, suscită încă un viu interes.

Cu prilejul acestui popas comemorativ, doamna doctor Cristina Tiron a donat un splendid tablou în ulei reprezentându-l pe Episcopul Grigorie Leu, intitulat foarte sugestiv: "Un răsărit care nu se va sfârşi niciodată!"

În partea a doua a zilei, de la ora 17.00, Părintele Episcop Ignatie, alături de participanţii de la acest Simpozion, au mers în localitatea Țuțcani, comuna Mălușteni, județul Vaslui, unde a fost oficiată slujba Parastasului la mormântul părinților Episcopului Grigorie Leu al Hușilor, preotul Constantin (Costache) Leu și soția sa, Soltana.

La inițiativa Ierarhului Huşilor, părintele Vasile Lăiu, protopop al Protopopiatului Bârlad, a coordonat refacerea mormintelor, tot acum oficiindu-se și slujba de sfințire a noii cruci așezate în acest loc.

Episcopul Grigorie Leu s-a născut la 2 mai 1881 în Țuțcani, tatăl său, preotul Constantin (Costache) Leu, fiind paroh aici vreme de 53 de ani.

Ultimele articole