În ziua prăznuirii Sf. Ap. Petru şi Pavel, Catedrala episcopală din Huşi, îşi sărbătoreşte hramul.
Biserica a fost construită de domnitorul Ştefan cel Mare în anul 1495, în cadrul curţii domneşti, funcţionând de-a lungul timpului ca mânăstire şi catedrala episcopală, începand din anul 1598. Monument istoric de valoare, a fost reconstruit în secolele XVIII - XIX, mai păstrează astăzi doar urmele temeliilor şi pisania din vremea marelui voievod.
Biserica a fost avariată de cutremurul din 1692, incendiată şi jefuită în 1711 de tătari şi a fost reclădită în perioada 1753 - 1756 de către episcopul Inochentie, cu ajutorul domnitorului Matei Ghica.
Lăcaşul a suferit numeroase transformări de la ferestre în sus; în 1863 zona cornişei, în 1945 turlele, s-a adăugat în 1896 proscomidiarul, în 1910 veşmântăria şi în 1945 pridvorul cel mare.
Biserica a fost pictată de Gheorghe Tăttărescu, între 1890-1891, pictură refăcută în 1945 şi în 1996.
Programul liturgic la sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, hramul Catedralei episcopale din Huşi, va debuta sâmbătă, 27 iunie, la orele 16:00, prin întâmpinarea Icoanei Făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni.
Luni, începând cu orele 09:30, Sfânta Liturghie arhierească va fi săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.
Întrucât în această zi, Preasfinţitul Părinte Corneliu va aniversa șase ani de slujire arhierească de la întronizarea în demnitatea de Episcop al Huşilor, din soborul de slujitori vor face parte clericii din Administraţia Eparhială, părinţi protoierei din eparhie, stareţi şi duhovnici ai mănăstirilor, slujitorii Catedralei episcopale şi alţi invitaţi clerici.
La hramul Catedralei episcopale vor participa reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, un număr mare de preoţi, monahi, monahii şi credincioşi din judeţul Vaslui.