Pe 18 ianuarie a.c., în Parohia Hârsova din Protopopiatul Vaslui a fost inaugurat primul dintre cele 12 cluburi „Credo Impact”, proiect inițiat cu binecuvântarea Părintelui Episcop Ignatie, de Episcopia Hușilor și Fundația „Noi Orizonturi”. Clubul de la Hârsova se numește „Imbatabilii” și este format din 18 copii, elevi ai școlilor din satele componente ale parohiei. Liderii voluntarilor sunt părintele Ionel Stoian și doamna preoteasă Daniela Stoian.

Începând de acum, acești copii vor participa săptămânal la activitățile acestui centru de tineret și vor învăța, prin servicii aduse comunității, să înmulțească faptele bune, să studieze Sfânta Scriptură mai mult, să facă proiecte, din care să culeagă informații folositoare pentru formarea lor intelectuală, culturală și spirituală.

Duminică, 19 ianuarie, în după amiaza zilei, a fost inaugurat al doilea club Credo Impact, la Bârlad, în incinta Bisericii „Învierea Domnului și Sf. Ecaterina”, din oraș. La acest club, care se numește „Dinamys”, vor lua parte 20 de elevi de la mai multe școli din Bârlad. Ei vor fi coordonați de părintele Petru Giușcă și de doamna prof. Lăcrămioara Costin.

La ambele sesiuni inaugurale a participat și Marian Dumitru Rugină, consilier eparhial în cadrul Sectorului Activități cu tineretul al Eparhiei Hușilor. Fiecare lider a pregătit materialele necesare funcționării cluburilor, iar la deschidere s-au desfășurat jocuri, sesiuni de cunoaștere între voluntari și s-au discutat planurile de viitor, precum și tema următoarei întâlniri.

În Episcopia Hușilor vor fi deschise 12 cluburi de acest fel, în tot atâtea parohii, din mediul rural, dar și la oraș. Următoarele inaugurări vor avea loc, pe 25 ianuarie la Parohia Hurdugi, comuna Dimitrie Cantemir, pe 26 ianuarie la Parohia Gugești, comuna Boțești, pe 1 februarie la Parohia Peicani, comuna Găgești, județul Vaslui.

Cluburile „Impact” și „CredoImpact” se bazează pe modelul educației nonformale „service learning”, învățare prin servicii aduse comunității sau pedagogia pusă în slujba aproapelui, prin fapte concrete, prin acțiuni vizibile, printr-o solidaritate orizontală, bazată pe creșterea împreună în virtute, educație, ortopraxie.

Ultimele articole