Patru Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au sfințit joi, 16 mai a.c., Capela cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” şi „Sfântul Apostol Andrei”, ridicată în curtea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui.

Slujba de târnosire şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alături de Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, şi de Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului.

Toți cei prezenți au luat parte la slujba de sfințire a locașului de cult, ce a început la ora 8.30. După momentul sfințirii Sfântului Altar, Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului a explicat semnificațiile acestui moment deosebit, al sfințirii unei noi biserici:

„Domnul Hristos i-a încredințat pe Sfinții Apostoli, iar prin ei, pe noi toți, că nu ne va lăsa singuri, ci Îl va trimite pe Duhul Sfânt. Duhul Sfânt rămâne cu noi în Biserică, deoarece ea este întemeiată de Mântuitorul Hristos, prin jertfa Sa de pe Cruce, și este desăvârșită și lucrătoare prin Pogorârea Duhului Sfânt. Numai conlucrând omul cu Duhul Sfânt poate să înainteze pe acest urcuș al desăvârșirii, la măsura sfințeniei.

Când rostim rugăciunea Împărate Ceresc, mărturisim că Duhul Sfânt este pretutindeni. Biserica, atunci când se construiește, se însoțește cu rugăciune, de la temelie până la momentul desăvârșirii construcției.

Oferim locașul lui Dumnezeu, iar El, prin harul Preasfântului Duh, îl sfințește, îl face vrednic de a primi și de a păstra, sub formă văzută, pe Hristos în mijlocul nostru, prin Sfânta Evanghelie și prin Sfânta Împărtășanie, aflate pe Sfânta Masă. Biserica devine astfel loc de taină al întâlnirii noastre cu Mântuitorul Hristos.

Acest sfânt locaș este o nouă punte între pământ și cer. El are și o vocație specială, fiind construit lângă o instituție care se ocupă de cel mai sensibil segment al societății. Prin prezența aici a acestui sfânt locaș, nădăjduim că lucrarea celor ce ostenesc în acest așezământ va fi cu mai mult spor și cu mai multe împliniri.”

Părintele Episcop Ignatie al Hușilor a mulțumit Preasfințitului Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, pentru „cuvântul foarte concentrat, de esență”, legat de semnificațiile sfințirii unei Biserici, iar apoi a urmat slujba Sfintei Liturghii, oficiată pe un podium amenajat în proximitatea sfântului locaș.

La acest moment, cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a insistat pe relația pe care fiecare creștin trebuie să o construiască cu Hristos:

„Această capelă este jertfa dragostei celor ce au grijă de copii și de oamenii în nevoi și au făcut-o cu credință și cu bucurie.

Hristos a venit ca noi să avem viață, să ne hrănim sufletul cu însuși Trupul Său. Prin Biserică primim Trupul lui Hristos ca arvună pentru viața veșnică.

Sfânta Evanghelie ne atrage atenția că trebuie să fim mereu cu grijă la fapta cea bună, să avem credința vie și să facem binele. Pentru că în fiecare clipă trebuie să gândim la ceasul sfârșitului și la judecată. Faptele pentru care ne căim și pe care le mărturisim nu vor mai luate în seamă. (...)

Să trăim ca fii ai Învierii lui Hristos, căci El a venit să ne răscumpere, prin Moartea și Învierea Sa, păcatele! Învierea trebuie să ne fie cel mai scump adevăr! Să ne sârguim spre calea iertării păcatelor pentru ca să înviem!”

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Ignatie a mulțumit Ierarhilor prezenți pentru dragostea și osteneala de a veni la Vaslui și pentru împreuna slujire. De asemenea, a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în edificarea Capelei cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” şi „Sfântul Apostol Andrei”.„Întotdeauna sfințirea unei biserici este un prilej de har, de bucurie și de multă liniște sufletească. Aşa cum biserica, după sfinţire, arată frumos împodobită, miroase foarte frumos în urma ungerii cu Sfântul şi Marele Mir, aşa ar trebui să arate şi biserica sufletului nostru, frumos mirositor, împodobit cu virtuţi şi plin de lumina harului ceresc. Tot timpul când participaţi la sfinţirea unei biserici, să vă gândiţi: ‘Cum este biserica din sufletul meu?’. Relativ, putem spune că o biserica de zid o ridicăm mult mai uşor, chiar dacă trăim într-o perioadă de criză, în comparaţie cu biserica din sufletele noastre. Cât de minunat este să ne aducem aminte fiecare dintre noi că în Taina Sfântului Botez, toţi am devenit biserici ale lui Dumnezeu, toţi am fost unşi cu Sfântul şi Marele Mir, toţi l-am primit pe Duhul Sfânt şi toţi am devenit purtători de Hristosa afirmat Părintele Episcop Ignatie.

În semn de recunoaștere a contribuției aduse la ridicarea acestui nou locaș, Părintele Episcop Ignatie a oferit „Diploma de Vrednicie „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” domnului Ionel Ștefănică Armeanu, directorul DGASPC Vaslui, precum și reprezentanților  autorităților județene și locale care s-au implicat direct în acest proiect. De asemenea, Ierarhul Hușilor a hirotesit întru iconom pe părintele capelan Petru Damian.