Vineri, 13 noiembrie 2020, de Sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur, Seminarul Teologic din Huși și-a cinstit ocrotitorul.
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, la Catedrala Episcopală din Huși a fost oficiată Sfânta Liturghie de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte și părinții consilieri eparhiali Vladimir Beregoi și Cosmin Gubernat, părintele exarh Zaharia Curteanu, și părinți profesori de la instituția de învățământ.
Deoarece în momentul de față toate școlile fac cursurile online, elevii de la cele două profile ale Seminarului Teologic din Huși (teologie pastorală și filologie) au urmărit transmisiunea Sfintei Liturghii pe platforma online.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele consilier cultural Cosmin Gubernat a transmis mesajul de binecuvântare al Părintelui Episcop Ignatie, prezentând și inițiativa Preasfinției Sale de a marca ziua seminarului hușean printr-un simpozion și o lansare de carte.
De altfel, Ierarhul Hușilor a prezentat încă de ieri, în întâlnirile cu studenții teologi ieșeni, în mediul online, albumul istorico-fotografic „Tinda Raiului – mănăstiri și schituri din ținutul Vasluiului”, ultima apariție a Editurii Horeb a Episcopiei Hușilor.
A urmat apoi Simpozionul „Repere ale culturii și spiritualității vasluiene” în cadrul căruia a fost lansată și la Huși această lucrare.
A luat cuvântul părintele exarh Zaharia Curteanu, co-autorul studiului Repere istorice ale vieții monahale în Episcopia Hușilor, prezentând aspecte din timpul documentării asupra volumului, precum și impactul acestuia asupra viețuitorilor sfintelor mănăstiri și a pelerinilor care le trec pragul.
Domnul profesor Costin Clit, consultantul științific al acestei lucrări, a vorbit despre rolul cultural și spiritual al obștilor monahale în istoria acestor ținuturi. De asemenea, adresându-se elevilor seminariști, a amintit de personalitățile care au activat, de-a lungul istoriei, în cadrul seminarului hușean, și de standardul ridicat al generațiilor de absolvenți care s-au perindat de-a lungul timpului. Totodată, domnia sa a descris, din perspectiva istoricului și a cercetătorului, aspecte din viața acestei venerabile instituții de învățământ.
Întâlnirea a fost moderată de părintele consilier cultural Cosmin Gubernat, care a descris proiectul „Repere ale culturii și spiritualității vasluiene - Tinda Raiului – mănăstiri și schituri din ținutul Vasluiului”, implementat de „Asociația Filantropia Ortodoxă Huși”, cu sprijinul Consiliului Județean Vaslui prin programul județean pentru finanțarea nerambursabilă a activităților nonprofit de interes local pentru anul 2020, domeniul cultură.
În anul 2019, sub genericul „Repere ale culturii și spiritualității vasluiene” a apărut, la Editura Horeb a Episcopiei Hușilor, volumul „Chronica Huşilor şi a Episcopiei cu aseminea numire” a Episcopului Melchisedec Ştefănescu (ediție anastatică).