Sfinţii Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur au fost cinstiți astăzi de către profesorii și studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Sfânta Liturghie, cu ocazia hramului instituției teologice, a fost săvârșită, în Catedrala Mitropolitană, de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.
Studenţii teologi din Iași au participat astăzi la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Mitropolitană din Iași de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud şi Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. La acest moment de prăznuire a ocrotitorilor învăţământului teologic au participat şi preoţi, cadre didactice şi studenţi de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, precum şi de la extensia din Chişinău a Facultăţii de Teologie.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul „Sfântul Iosif Naniescu”, format din studenții teologi din Iași și dirijat de asist. dr. pr. Ionuț Gabriel Năstasă.
Cuvântul de învăţătură din cadrul Sfintei Liturghii a fost rostit de către Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, care a vorbit despre misiunea pe care o are studentul teolog:
Sfințiți-vă viețile astfel încât să se bucure Dumnezeu de voi. Nu căutați să deveniți lumină de dragul de a fi lumină, de dragul de a fi văzut. Aceasta este o consecință. Va veni de la sine cum va rândui Dumnezeu. Nu faceți-vă scop din asta. Lăsați-L pe Dumnezeu să fie sfeșnic al vieții voastre și-n sfeșnicul acesta lumina va fi văzută. Nu amestecaţi în niciun chip lumina cu întunericul. Nu există confuzie la Dumnezeu și nu ar trebui să existe confuzie nici în vieţile noastre. Ca prin toate acestea ce să se întâmple? Să lumineze faptele noastre cele bune ca să fie slăvit cine? Oare, noi? Nu. Ci să fie slăvit numele Tatălui și dimpreună cu el, al Fiului și al Duhului Sfânt, cea de o ființă Treime, ca lumină și lumini, ca unul sfânt și Trei sfinți. Pe care Treime deoființă au iubit-o, au apărat-o și i s-au făcut lumini mărturisitoare fiecare în parte și lumină că una sunt cei trei sfinți: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur, pe care astăzi cu cinste și cu smerenie multă îi prăznuim.
De asemenea, IPS Teofan a hirotesit întru duhovnic pe părintele conf. Cătălin Vatamanu, iar părintelui profesor Gheorghe Petraru, Înaltpreasfinția Sa i-a oferit cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, „Crucea Moldavă”. Totodată, conf. univ. Carmen Gabriela Lăzăreanu a primit distincția „Crucea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv” pentru mireni.
La final, IPS Teofan a adresat un scurt cuvânt de binecuvântare și de reflectare la sfinții sărbătoriți astăzi:
Sfinții Trei Ierarhi au mărturisit, trăit și cunoscut pe Hristos-Adevărul, pentru că erau pătrunși până la ultima și prima fibră a ființei lor de adevărul că doar Hristos duce la desăvârșire, la simțirea prezenței Împărăției Cerurilor în viața noastră, la dragoste și bucurie. Acesta nădăjduim că este și luptăm ca să fie și lucrarea facultății noastre de teologie, adică strădania de a dobândi desăvârșirea simțirii prezenței lui Dumnezeu în viața noastră, simțire care se arată în dragoste și în bucurie, spun Sfinții Trei Ierarhi și îndrăznim a adăuga și în duh de pocăință.
Ultima alocuțiune, de mulțumire și de scurte reflecții la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, a fost a părintelui prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași:
Sfinții Trei Ierarhi sunt mari luminători ai lumii și mari dascăli și învățători ai noștri. Ei rămân pentru toți lumină și modele pentru viața noastră din toate timpurile. Dar pentru profesorii, pentru studenții în Teologie, ei rămân normativi prin viețuirea și lucrarea lor. Ei sunt deodată rugători, sunt ocrotitori și ne rugăm să ne fie și inspiratori. Nu ne-am putea imagina ce ar însemna biserica, teologia, lucrarea ei fără viețuirea și opera Sfinților Trei Ierarhi.
În sinaxarul Bisericii Ortodoxe Române, Sfinţii Trei Ierarhi au şi date individuale de pomenire: Sfântul Ierarh Vasile cel Mare pe 1 ianuarie, Sfântul Grigorie Teologul pe 25 ianuarie, iar Sfântul Ioan Gură de Aur pe 27 ianuarie şi 13 noiembrie. Pentru a recunoaşte importanţa operei celor trei mari ierarhi pentru teologia ortodoxă, la Congresul Facultăţilor de Teologie din Atena, din anul 1936, s-a hotărât ca ei să devină patronii spirituali ai instituţiilor de învăţământ teologic din întreaga lume.
sursa:doxologia.ro