Joi, 8 iunie 2017, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Vaslui, părintele diacon  Adrian Sorin Mihalache a conferențiat pe tema "Povara şi roadele credinței. Reflecții despre firescul vieții duhovniceşti în societatea cunoașterii", eveniment organizat de Asociația Tinerilor Ortodocși din Vaslui (ATOV). Manifestarea s-a desfășurat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor. 

În prima parte a conferinței părintele lector doctor Adrian Sorin  Mihalache a explicat în detaliu problematica societății cunoaşterii, societate bazată pe necesitatea dovezilor. A accentuat ideea că nu faptele alimentează credința, ci invers, credința ne determină să acționăm în spiritul iubirii creștine, iar aceasta din urmă, întărită fiind de harul lui Dumnezeu, ne face să vedem roadele credinței ca pe o binecuvântare, eliminând ipoteza conform căreia aceasta ar putea fi o povară.

Totodată, părintele a menționat că libertatea, valoare controversată în societățile din toate timpurile, este strâns legată de credința oamenilor, neputând fi înțeleasă decât din perspectiva veşniciei pe care ne-o propune Dumnezeu. Nu suntem liberi decât atunci când ne eliberăm de lumea în care trăim şi când ajungem să o percepem ca pe un mijloc de cunoaştere a lui Dumnezeu. De multe ori, însă, devenim slujitori ai lucrurilor care au fost destinate să ne slujească. După cum spune Părintele Dumitru Stăniloae, "omul este scopul lumii", el fiind capabil să o asimileze fără a se pierde în ea.

Credința poate fi privită ca o povară doar dacă oamenii pun societatea şi lumea mai presus celor duhovniceşti şi nu percep viața ca pe un dar al lui Dumnezeu, primit pentru a fi fi pus în slujba Lui.

La finalul primei părţi a întâlnirii, Corala "Alfa", din cadrul ATOV, a interpretat două piese: prima dedicată Sfinților martiri Brâncoveni, iar cea de-a doua făcând trimitere la naturalețea şi prospețimea tinerilor.

Tema propusă a ridicat mai multe întrebări din rândul publicului, în partea a doua a întâlnirii, atât cu privire la discursul anterior, probleme cotidiene des întâlnite, cât şi curiozități despre noțiuni teologice.

La finalul conferinței a fost prezentată şi ultima apariţie editorală a părintelui Adrian Sorin Mihalache, intitulată "Eşti ceea ce trăieşti", lucrare ce îmbină ştiința şi spiritualitatea într-un mod aparte: experiențele duhovniceşti ale Filocaliei confirmate de neuroştiințe.

Ultimele articole