În Patriarhia Română, astăzi, 17 decembrie 2014, de la ora 12.00, în toate catedralele, bisericile şi mănăstirile au sunat clopotele în semn de recunoştinţă şi au fost înălţate rugăciuni de pomenire pentru primii eroi revoluţionari, care s-au jertfit în urmă cu 25 de ani la Timişoara pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român asuprit de regimul comunist.
Când ne rugăm pentru libertatea noastră ne gândim la cei care s-au jertfit pentru libertatea şi demnitatea poporului român
În această zi, la finalul slujbei de Te Deum oficiată în Catedrala Patriarhală din Bucureşti cu ocazia onomasticii Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preafericirea Sa a vorbit şi despre importanţa jertfei revoluţionarilor de la Timişoara din anul 1989.
„Astăzi facem și pomenirea tinerilor din punct de vedere național care s-a au jertfit în 17 decembrie 1989, la Timișoara, de unde a început revoluția de eliberare a poporului român de sub dictatura comunistă atee. De aceea, s-a hotărât ca astăzi, începând cu ora 12:00, să sune clopotele în toată Patriarhia Română. În timpul Sfintei Liturghii de astăzi s-a făcut o pomenire specială a eroilor revoluţiei de la Timişoara din 17 decembrie 1989. Ne rugăm Bunului Dumnezeu să aşeze împreună cu drepţii pe cei care s-au jertfit pentru credinţă, pentru libertate şi pentru demnitatea poporului român. Când ne rugăm pentru libertatea noastră ne gândim la cei care s-au jertfit pentru libertatea şi demnitatea poporului român. Ei sunt pomeniţi în fiecare Liturghie, eroi, ostaşi şi luptători români din toate timpurile şi locurile iar cei care au murit pentru demnitatea şi libertatea poporului român sunt cuprinşi în această formulă liturgică de pomenire a eroilor care nu sunt numai soldaţi, ci şi luptători, adică civili care au luptat pentru întregirea neamului, pentru libertatea şi demnitatea poporului român”, a spus Preafericirea Sa.
Când libertatea ne duce la dezbinare, la nepăsare, la învrăjbire atunci nu avem de a face cu sfânta libertate, ci cu o libertate căzută
De asemenea, Preafericirea Sa a vorbit despre modul în care folosim libertatea şi a subliniat faptul că dacă folosim libertatea spre întărirea credinţei înseamnă că libertatea noastră a preamărit pe Dumnezeu.
„Trebuie să ne gândim acum, la 25 de ani de la revoluţia din decembrie 1989, ce am făcut cu libertatea noastră. Atunci întrebarea era cum obţinem libertatea, acum trebuie să ne întrebăm cât de mult libertatea noastră ne-a apropiat de Dumnezeu şi întreolaltă. Dacă folosim libertatea spre întărirea credinţei - cum ar fi ora de religie în şcolile publice, ridicarea de bisericii, înmulţirea activităţiilor social filantropice - înseamnă că libertatea noastră a preamărit pe Dumnezeu. Când libertatea ne duce la dezbinare, la nepăsare, la învrăjbire atunci nu avem de a face cu sfânta libertate, ci cu o libertate căzută, de aceea Sfântul Apostol Petru spune să nu folosiţi libertatea ca acoperământ al răutăţii, ca motiv pentru a săvârşi răul. Deci, cu aceste gânduri de pomenire a eroilor revoluţiei de la Timişoara din 17 decembrie şi cu gândul că în data de 22 decembrie vom face parastas de pomenire a tuturor eroilor revoluţiei din Decembrie 1989 ne rugăm lui Dumnezeu să aşeze cu drepţii sufletul lor şi pe noi să ne întărească să ne menţinem în cultivarea libertăţii şi a responsabilităţii, a unităţii şi demnităţii naţionale spre slava lui Dumnezeu şi binele poporului român”, a mai spus Patriarhul României.
De asemenea, în perioada 17 - 23 decembrie 2014, la cimitirele, monumentele şi troiţele închinate eroilor din decembrie 1989 din întreaga ţară, ierarhi, preoţi şi diaconi vor oficia slujbe de pomenire a celor care şi-au jertfit viaţa în urmă cu 25 de ani.