În perioada 28 august – 1 septembrie 2018, în parohiile din localitățile Tăcuta, Protopopești și Rediu-Galian, Protopopiatul Vaslui, s-a desfășurat cea de-a treia serie din cadrul proiectului misionar „Tabăra «Copilărie și credință»”, activitate derulată cu binecuvântarea și participarea Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor. Echipa de animatori voluntari, împreună cu preoții slujitori și autoritățile locale, au adunat în pridvorul bisericii peste 120 de tineri și copii, organizând cu aceștia diverse jocuri și ateliere de creație.

Peste 120 de tineri și copii din localitățile Tăcuta, Protopopești și Rediu-Galian, județul Vaslui, au luat parte timp de cinci zile la diferite activități, jocuri și ateliere, oferindu-le astfel copiilor un moment de răgaz de la activitățile cotidiene. Participanții s-au înscris la workshop-urile de handmade și de creație, au învățat și s-au jucat la atelierele de comunicare, dans și muzică, totodată au participat la orele de orientare în natură sau tir cu arcul. Printre organizatori s-au numărat și pr. Țifrea Ionel de la Parohia Protopopești, pr. Vână Sorin de la Parohia Tăcuta și pr. Matcașu Octavian de la Parohia Rediu-Galian.

Preasfințitul Părinte Ignatie în mijlocul copiilor și tinerilor din tabără

În după-amiaza zilei de joi, 30 august a.c., chiriarhul a vizitat Parohia Protopopești, poposind pentru câteva ore în mijlocul comunității din Tăcuta. De asemenea, ierarhul a oferit copiilor și tinerilor participanți daruri și dulciuri, iar la finalul programului, după oficierea rugăciunii de seară, PS Ignatie le-a adresat copiilor, preoților, animatorilor și tuturor celor prezenți câteva cuvinte despre ce înseamnă smerenia și despre cum să săvârșim binele față de aproapele nostru.

”Este o reală împlinire și satisfacție faptul că am reușit într-o perioadă relativ scurtă să organizăm aceste tabere intitulate sugestiv «Copilărie și credință» în Eparhia Hușilor. Acum suntem la a treia tabără, în zona Protopopiatului Vaslui, și ne bucurăm de acest lucru pentru că una dintre prioritățile Bisericii, misiunea Bisericii, este investiția aceasta spirituală în copilași, în tineri și în toți credincioșii pe care noi îi avem. Aceste tabere consider că sunt extrem de binevenite, mai ales pentru că se adresează unei categorii fragede de vârsta, de până la 11-12 ani, iar aceasta are poate cea mai mare nevoie de susținere duhovnicească. Știm că la grădiniță nu se fac ore de religie, iar taberele acestea, prin care animatorii, voluntarii, încearcă să transmită elementele credinței prin joc, sunt minunate, extraordinare. Toți copiii, în momentul în care se termină aceste tabere, debordează de foarte multă lumină, există o bucurie, o euforie. Pe această cale eu le mulțumesc din suflet voluntarilor, în frunte cu cel care îi adună și îi ține în această stare de coeziune, Marian Rugină, pentru că fac lucruri extraordinare și jertfesc din timpul lor, din ceea ce ar trebui să facă pentru viața personală” ne-a relatat Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie.

Totodată, Preasfinția Sa a arătat că aceste zile de tabără reprezintă pentru mulți tineri cu adevărat zile de vacanță, iar pe lângă transmiterea credinței, copiii ies din confortul cotidian pentru a face și altceva: „Voluntarii, ca la Evanghelie, își pun resursele, pregătirea lor, toate abilitățile pe care ei le-au dobândit, le pun în slujba acestor tineri. Eu nu pot decât să mă bucur și să dea Dumnezeu să putem în continuare, să ne ocupăm de sufletele copiilor și de credința din inima lor. Așa cum am mai spus într-o altă intervenție, pentru mulți dintre copiii de la Vaslui, aceste zile de tabără sunt zile de vacanță. Nu toți au posibilitatea să plece cu părinții lor pentru că nu toți dispun de resurse financiare, și atunci devine o ocazie extraordinară. Pe lângă transmiterea credinței este și un prilej de joc, de divertisment, de a ieși din obișnuitul în care ei sunt zi de zi, ca să facă altceva. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”.

Impresii ale participanților

Branchiu Ioana Andreea, 17 ani: „Îmi place această tabără, mi s-a părut o experiență unică, mi-a plăcut faptul că am legat prietenii între noi, că am stat alături de animatori. Voluntarii sunt oameni super de treabă, au depus eforturi foarte mari ca să ne facă să zâmbim. Tabăra ne-a făcut să ne simțim foarte bine, să ne bucurăm de jocuri, ne-a pus creativitatea în funcțiune, concentrarea, jocul în echipă și mi-aș dori să particip și la anul”.

Pruteanu Ecaterina, 16 ani: „Îmi pare bine că sunt în această tabără, am cunoscut persoane noi iar pe viitor îmi doresc să fiu și eu voluntar, precum animatorii, sper să mă implic în activitățile cu tinerii. Țin să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat, animatorilor, preoților, Preasfințitului Părinte Ignatie și îmi doresc ca la anul să revin alături de prietenii mei în tabăra de la Tăcuta!”

Branchiu Adina Iulia, 15 ani: „Tabăra este minunată! A fost distractivă atât pentru cei mici cât și pentru cei mari, animatorii au fost de treabă, amuzanți, cu zâmbetul pe buze, au știut cum să facă să ne simțim bine și au știut cum să ne integreze pe fiecare în echipă. Mi-a plăcut să trag cu arcul, să particip la «Vânătoarea de comori», probele au fost frumose și pline de mister. Mi-a plăcut cum toată lumea a alergat și a lucrat în echipă”.

„Iată că la finalul taberei am adunat 120 de participanți. Copiii au fost deosebiți, au participat la toate activitățile, au fost deschiși, cuminți și receptivi, 9 animatori, studenți la diferite facultăți și elevi de liceu, au realizat cu ei ateliere și i-au învățat foarte multe lucruri frumoase. Astăzi, în ultima zi, tinerii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele lui Hristos la Mănăstirea Movila lui Burcel. Mulțumim Preasfințitului Părinte Episcop Ignatie pentru binecuvântarea și încrederea de a începe acest proiect curajos în Episcopia Hușilor, proiect ce îl vom continua în 2019 în mai multe parohii, nădăjduind în mila și ajutorul lui Dumnezeu care ne călăuzește pe toți și ne ajută” ne-a declarat Marian Dumitru Rugină, coordonatorul Taberei „Copilărie și credință”.

Sâmbătă, 1 septembrie a.c., tinerii participanți dimpreună cu animatorii voluntari și credincioșii din împrejurimi s-au adunat la Biserica „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” de la Mănăstirea Movila lui Burcel, unde au participat la Sfânta Liturghie și s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Proiectul misionar eparhial „Tabăra «Copilărie și credință»” a fost implementat în fiecare protoierie din Episcopia Hușilor, anul acesta desfășurându-se trei serii tabără, prima fiind organizată în localitatea Fălciu, Protopopiatul Huși iar cea de-a doua în localitățile Viltotești, Viișoara și Țifu, comuna Dodești, Protopopiatul Bârlad. (sursa: doxologia.ro)