În perioada 8-12 august 2018, în comuna Fălciu, Protopopiatul Huși, județul Vaslui, a avut loc prima ediție a proiectului misionar „Tabăra copilărie și credință”, activitate desfășurată și organizată de preoții parohi ai localității dimpreună cu animatori socio-educativi, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor. Prima ediție a adunat în comuna din lunca Prutului peste 170 de tineri și copii din satele Bogdănești, Rânzești, Copăceana, Vădeni Raiu dar și din Fălciu.

În cadrul celor cinci zile de tabără, copiii au participat la atelierele de creație handmade, muzică, dans, prim-ajutor, tir cu arcul, orientare în natură, spiritualitate ș.a. Totodată, ziua a început și s-a încheiat cu binecuvântarea lui Dumnezeu, tinerii participând la rugăciunile de dimineață și de seară, la Paraclisul Maicii Domnului dar și la Sfânta Liturghie, unde aceștia s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Prin aceste workshop-uri, participanții au putut descoperi credința ortodoxă prin activitățile, jocurile și momentele petrecute cu animatorii voluntari. Programul unei zile de tabără a constat în rugăciunile oficiate la una din sfintele locașuri din Fălciu, înviorarea făcută de animatori, atelierele de lucru, prânzul oferit de comunitate cu sprijinul și coordonarea preoților parohi, jocuri sportive și baloane cu apă, drumeție și multă distracție. Tot în cadrul activităților, tinerii au participat și la o slujbă de pomenire pentru eroii căzuți la malul Prutului pentru patrie.

Anul acesta proiectul se desfășoară în trei localități din Episcopia Hușilor

Proiectul își propune să ofere copiilor și tinerilor din parohiile defavorizate, ce nu își permit suportarea costurilor, o tabără gratuită, unde iau parte la un program interactiv format din ateliere de creație, de artă și workshop-uri. Totodată, tabăra își propune să îi apropie pe tineri de credința ortodoxă, de Sfânta Biserică, de Sfintele Taine, prin joc și bucurie, prin activitățile non-formale organizate de voluntari. Activitățile acestui proiect sunt realizate de un grup de animatori socio-educativi și responsabili de ateliere, elevi de liceu și studenți ai facultăților din Iași, Cluj-Napoca și București. Prima tabără din cadrul acestui proiect, desfășurat la Fălciu, a adunat peste 170 de copii și tineri cu vârstele cuprinse între 6 și 17 ani. Primele parohii beneficiare ale acestui proiect sunt cele din comuna Fălciu dimpreună cu Parohia Raiu Vădeni, oraș Murgeni.

Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie, alături de tinerii și credincioșii din Fălciu

În cadrul penultimei zile de tabără, după săvârșirea rugăciunilor de seară, tinerii participanți, preoții dar și credincioșii l-au primit cu bucurie în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Ignatie, care s-a alăturat copiilor din tabără, oferindu-le daruri și dulciuri, binecuvântându-i și vizitând comunitatea: „Este o foarte mare bucurie că am avut șansa de a întâlni atâția copii în zona Fălciului, peste 170 de tineri, care în câteva zile dense, foarte concentrate, s-a reușit să li se transmită prin joc, prin foarte multă bucurie, elementele credinței noastre. Consider că este o investiție foarte frumoasă, pe termen lung, și ne bucurăm foarte mult că am reușit să oferim o alternativă copiilor pe perioada vacanței de vară, în care să simtă și ei bucuria și lumina vacanței întru Hristos, în ambianța a tot ceea ce reprezintă viața Bisericii.”

De asemenea, Preasfințitul Părinte Ignatie a arătat că tinerii au fost atrași de activitățile taberei, acestea reprezentând un strop de lumină în viața copiilor care provin din medii defavorizate: „Țin să le mulțumesc animatorilor, coordonatorului Marian Rugină, că și-au făcut timp să vină și să fie aproape de acești copii din zona Fălciului. Nu vă ascund faptul că sunt mai mult decât convins că aceste zile de tabără, tabără intitulată sugestiv «Copilărie și credință», constituie și vacanța pentru acești copii. Mulți dintre ei provin din familii defavorizate, din centre de plasament dar și din familiile celor care locuiesc aici, în această zonă, deoarece nu toți au posibilitatea de a pleca cu părinții într-o vancață, iar pentru ei aceste zile concentrate au fost ca o mini-vacanță. Am mai avut experiența celorlalte tabere organizate tot de aceiași animatori foarte buni, iar odată organizate aceste activități, copiii  în anii următori își planifică vacanțele cu părinții lor în funcție de aceste tabere organizate de acești voluntari, animatori, oameni ai Bisericii, tineri care se gândesc să investească, să rupă din timpul lor ca să dăruiască un strop de bucurie, un strop de lumină, celor care sunt mici”.

„Marele câștig al copiilor a fost Hristos pe care l-au primit duminica aceasta prin Sfânta Împărtășanie”

În ultima zi, duminică, 12 august a.c., tinerii din tabără au participat la slujba oficiată la Parohia Rânzești, au cântat împreună cu voluntarii și credincioșii la Sfânta Liturghie și s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului Hristos. După săvârșirea sfintelor slujbe, participanții au luat prânzul și au vizionat filmul de final al taberei.

„Tabăra «Copilărie și credință» reprezintă inițiativa PS Părinte Ignatie și constă într-un proiect ce cuprinde desfășurarea a trei tabere, câte una în fiecare protopopiat din Episcopia Hușilor. Prima tabără s-a desfășurat la Fălciu și s-a adresat unui număr de 170 de copii din toate satele componente ale comunei. Evenimentul este unic în această zonă și a fost construit de un grup de 12 voluntari de excepție, veniți din întreaga țară, foarte bine pregătiți și cu suflet foarte mare, care sub coordonarea domnului Marian Rugină, au reușit să răscolească bucurie și frumusețea pură a copilăriei prin jocuri, cântece, dansuri, împletituri, activități de comunicare și cunoaștere. Marele câștig al copiilor a fost Hristos pe care l-au primit duminica aceasta, prin Sfânta Împărtășanie, în cadrul Sfintei Liturghii. Mulțumim pentru bucuria oferită întregii comunități, PS Ignatie, tinerilor voluntari, preoților din cele cinci parohii implicate, domnului primar și tuturor celor care au trudit în această lucrare, spre slava lui Dumnezeu. Așteptăm următoare ediție din 2019, și noi și copiii, cu mare nerăbdare!” a relatat părintele Dan Mereuță, preot la Parohia Raiu Vădeni și coordonatorul activităților cu tinerii din Protopopiatul Huși.

„Cu mare emoție închidem tabăra de la Fălciu, prima ediție, unde s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului peste 150 de copii care s-au spovedit ieri la atelierul de muzică și spiritualitate. Ieri seara l-am avut în mijlocul nostru pe Preasfințitul Părinte Ignatie, care a venit de la Huși și le-a împărțit daruri. De asemenea, am mâncat împreună un tort mare făcut de oamenii darnici din comună și ne-am bucurat cu toții de căldura focului de tabără. Activitatea aceasta este o reușită, lumea este foarte încântată. Copiii au fost receptivi, au fost dornici de a învăța lucruri noi, s-au unit foarte frumos, acest lucru reflectându-se la «Vânătoarea de comori». Animatorii au avut foarte multe de învățat aici, la Fălciu, unde preoții sunt jertfelnici și s-au dăruit pentru tabără,  iar dacă ești plin de căldură și iubire poți să treci peste toate greutățile. Ținem să mulțumim celor care ne-au ajutat cu organizarea acestei tabere: părintelui Mereuță Dan, părintelui Ilicea Marcel, părintelui Pop Ioan, părintelui Popa Cristian, părintelui Petru Ioan și părintelui Chicu Florin, de asemenea domnului primar Neculai Moraru și tuturor celor care s-au ostenit. Cu mare drag am programat și data pentru ediția de anul viitor și sperăm să se nască o tradiție frumoasă în această comună dar și în satele din cuprinsul Eparhiei Hușilor, care sunt chemate să observe exemplul nostru, să îi ajutăm cu animatori și voluntari, bucurându-i pe copii timp de o săptămână din fiecare parohie” a declarat Marian-Dumitru Rugină, directorul Taberei „Copilărie și credință”.

Următoarea tabără din cadrul acestui proiect se va desfășura săptămâna viitoare, 13-17 august 2018, în localitatea Dodești, Protopopiatul Bârlad.

Ultimele articole