Sâmbătă, 25 noiembrie, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor a oficiat Sfânta Liturghie la biserica „Învierea Domnului și Sfânta Ecaterina” din municipiul Bârlad, cu ocazia hramului acestui sfânt lăcaș.

Biserica s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru numeroșii credincioşi veniţi să o cinstească pe Sfânta Muceniță Ecaterina și să-și întâmpine ierarhul.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Ignatie a subliniat trăsăturile esențiale, intelectuale, morale și spirituale, ce au definit viața Sfintei Ecaterina:Cred că principalul lucru pe care îl învățăm de la Sfânta Ecaterina este că a fi al lui Hristos nu înseamnă a fi un om slab pregătit din punct de vedere intelectual, un om naiv, mai puțin inteligent. Circulă în spatiul public ideea aceasta că oamenii credincioși ar fi oameni slab pregătiți, că de aceea merg la biserică. Lucru total neadevărat, căci avem în istoria Bisericii oameni de o inteligență remarcabilă, inteligență pusă în slujba credinței. Iar Sfânta Ecaterina, inteligentă, frumoasă, dă dovadă că a-L iubi pe Hristos, ați da viața pentru Hristos, este un lucru esential. A fi credincios înseamnă a fi un om inteligent, a te dărui lui Dumnezeu”.

Totodată, Preasfinția Sa a remarcat că jertfa martirilor s-a născut din iubirea pentru Hristos și bucuria comuniunii cu El: „Când iubesti pe cineva foarte mult, ai și această capacitate de a te jertfi necondiționat, nimic nu-ți stă în cale pentru cel pe care tu îl iubești foarte mult... Dacă noi suferim o ocară pentru Hristos, înseamnă că noi suntem cu adevărat ai lui Hristos, și nu ar trebui să ne supărăm, ci, din contră, să ne bucurăm de orice ocară, sau cuvânt de ironie, sau de persiflare pe care le primim pentru numele Lui. Acestea sunt o certitudine a credinței noastre, credință capabilă de jertfă pentru Dumnezeu. Dacă Îl iubim pe Hristos ne jertfim pentru El. Dragostea se jertfește dezinteresat”.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Ignatie a mulțumit părintelui paroh Petru Giușcă pentru invitație și a felicitat pe credincioşii prezenţi, oferind tuturor și câte o iconiţă cu chipul sfintei muceniţe.