În duminica a III-a din Postul Mare, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a slujit, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif, în Parohia „Sfânta Cruce și Sfinții Ioachim și Ana” din Aberdeen, Scoția, cu ocazia hramului sfântului lăcaș.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a explicat ce presupune lepădarea de sine pentru a-L putea urma pe Domnul Hristos:

„Această renegare de sine, să nu te pui pe tine pe primul plan, este una din condițiile de a-L urma pe Hristos. Și nu este vorba numai de egoism.  Noi ne oprim  în general asupra dimensiunii psihologice a acestei lepădări, însă aici e ceva mai mult decât atât. Păcatul este cel care ne afirmă pe noi înșine .

Când te întorci spre Dumnezeu, nu mai ești tu pe primul plan. În logica simplă a fiecărui om, a urma pe cineva înseamnă să te afli în urma lui, să  mergi după el, să îți fie ca un ghid. Urmarea lui Hristos este ceva de felul acesta: stai în urma lui Hristos, El te ghidează.(…)

De asemenea, Ierarhul Hușilor a precizat că această chemare adresată de Domnul Hristos s-a produs după ce ucenicii, prin glasul Apostolului Petru, L-au recunoscut ca fiind Fiul lui Dumnezeu, iar El le-a amintit de Pătimirile Sale:

„Spiritual vorbind, ca să poți să urmezi pe cineva, trebuie să stai în umbra lui, să te formezi, să fi atent la cuvintele lui, să le asumi, să devină ca un ADN al vieții tale.

Când vrei să înveți ceva, nu o poți face dacă tu, neîncetat, te afirmi pe tine însuți, dacă nu te lași în mâinile celui care te îndrumă, să te modeleze.

Nu poți deci să înțelegi dragostea și jertfa lui Hristos dacă nu îl urmezi pe El și nu te renegi pe tine însuți, nu desființezi egoismul tău.”

Parohia Aberdeen este cea mai nordică parohie ortdoxă românească din Regatul Unit al Marii Britanii, majoritatea enoriașilor români fiind studenți și ingineri în industria petrolieră.

Ultimele articole