Sărbătoarea Sfintei Mari Muceniţe Chiriachi a început, din după-amiaza zilei de marți, 6 iulie 2021, la Catedrala Episcopală din Huşi, prin slujba Vecerniei Mari şi a Litiei, oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie, și prin impresionanta procesiune cu moaștele ocrotitoarei Eparhiei.
Soborul preoţilor a fost alcătuit din părinţii consilieri de la Centrul Eparhial din Huşi, din părinţii protopopi, precum şi din numeroşi preoţi de pe tot cuprinsul Eparhiei.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniţă Chiriachi”, al Catedralei Episcopale din Huşi.
Moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, alături de Icoana relicvar a Sfinților ocrotitori ai Catedralei Episcopale, s-au aflat într-un baldachin amenajat în apropiere, astfel încât cei prezenți au putut să se închine.
Credincioși din întreaga Episcopie au ales să fie prezenți la acest moment de rugăciune și de cinstire a ocrotitoarei lor.
La finalul Vecerniei, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre puterea credinței Sfintei Chiriachi și despre atitudinea sa în fața chinurilor:
Sfânta Mare Muceniță Chiriachi vrea să ne vadă tăria credinței. În viața Sfintei ni se spune că «îndura întru tăcere, în stare de rugăciune, chinurile muceniciei», fără să cârtească, fără să riposteze în vreun fel. Așa ni se cere și nouă, celor ce suntem ucenicii lui Hristos!
Indiferent câte încercări, câte momente de poticneală, de tulburare și de neliniște s-ar năpusti asupra noastră, noi avem îndatorirea să rămânem neclintiți în credință.
În slujba Sfintei ni se spune că inclusiv îngerii se minunau de statornicia în credință a Sfintei Mucenițe Chiriachi. Așa să fim și noi, neclintiți în a o cinsti pe cea care este ocrotitoarea Episcopiei Hușilor.
Cinstirea Sfintei Chiriachi să devină, în Episcopia Hușilor, aidoma cinstirii de care se bucură Sfânta Cuvioasă Parascheva la Iași, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou la București, Sfânta Muceniță Filofteia la Argeș, Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, Icoana Maicii Domnului de la Nicula, și aidoma cinstirii Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Mitropoliei Banatului.
Vom stărui, an de an, ca cinstirea Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi să devină una conform luminii și mărturisirii ei de credință.
A urmat apoi, în sunetul clopotelor, procesiunea cu moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi pe traseul: Catedrala Episcopală – str. Mihail Kogălniceanu - str. 1 Decembrie - str. A.I. Cuza (Lukoil) – str. Ștefan cel Mare – Catedrala Episcopală, în dreptul bisericilor de pe traseu făcându-se scurte popasuri de rugăciune.
Un număr impresionant de creștini, alături de preoții din cuprinsul întregii eparhii, au însoțit-o pe Sfânta Muceniță Chiriachi în pelerinajul din inima municipiului Huși, în pofida ploii torențiale de vară.
Ca un arc peste timp, pelerinajul reluat în acești ani este expresie a cinstirii de care Sfânta Mare Muceniță Chiriachi s-a bucurat încă din momentul în care sfintele sale moaște (mâna stângă) au fost aduse, prin rânduiala lui Dumnezeu, în Catedrala din Huși.
Episcopul Iacov Stamati al Hușilor (1782-1792) a adus, în anul 1787, moaștele Sfintei, de la Mănăstirea Marea Lavră, din Muntele Athos.
Hușiul este singurul loc din țară unde se păstrează moaște ale Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi.
Răspunzând rugăciunilor celor care i se închinau cu credință în Dumnezeu, Sfânta Chiriachi a intrat repede în conștiința credincioșilor, mărturiile de epocă relatând că numeroși oameni din Huși, din împrejurimi și de pe ambele maluri ale Prutului veneau să o cinstească în mod deosebit în preajma sărbătorii sale din 7 iulie.
Miercuri, 7 iulie 2021, începând cu ora 09.00, va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească cu prilejul hramului.
Slujba va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, alături de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și de Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei.
Sfânta Liturghie va putea fi urmărită live pe pagina de facebook episcopiahusilor.ro.