Miercuri, 19 iunie a.c., a avut loc, în sala de ședințe a Protopopiatului Vaslui, evaluarea finală și premierea câștigătorilor proiectului catehetic „Eu și Biblia – o poveste de suflet”, derulat de Fundația World Vision România, în parteneriat cu Episcopia Hușilor și Inspectoratul Școlar Județean Vaslui.

Delegatul Părintelui Episcop Ignatie al Hușilor a fost părintele consilier cultural Cosmin Gubernat, care, alături de doamna inspector de Religie Monica Mocanu, de doamna manager de proiect Mihaela Voicu și de părintele protopop Adrian Chirvasă, au alcătuit juriul care a evaluat cele mai bune lucrări ale copiilor. Moderatorul evenimentului a fost domnul Remus Ifrim.

Proiectul catehetic „Eu și Biblia – o poveste de suflet”, derulat sub egida Anului omagial al satului românesc, s-a desfășurat, pe perioada lunilor februarie-iunie 2019, în comunitățile din Negresti (inclusiv zona rurală), Rebricea, Vulturești,  Oșești, Pungesti, Bălteni, Dumești, Rafaila, Todirești, Zăpodeni, Laza, Poienești și Ivănești.

El a avut ca scop familiarizarea copiilor și familiilor din mediul rural cu textul biblic, mai ales a celor care, atât din considerente financiare, cât și dintr-o serie de factori interconectați (lipsa de interes/participarea scăzută la programul liturgic și catehetic derulat de parohii, secularizarea, etc.), nu au acces la Sfânta Scriptură, precum și reducerea analfabetismului funcțional.

Activitățile au constat în ateliere de lectură a textelor alese din Sfânta Scriptură, concentrate pe citirea, exersarea actului citirii, înţelegerea textului supus spre analiză, explicarea cuvintelor noi şi integrarea acestora în alte contexte; audierea unor texte biblice în interpretarea unor preoţi/ actori; realizarea de lucrări artistico-plastice (desene, colaje, postere) şi literare( compuneri descriptive, narative, poezii, eseuri) care au avut ca temă viaţa unui personaj biblic; învăţarea, în vederea punerii în scenă, a unor roluri în piese de teatru sau mici dramatizări pe teme biblice.

2778 de copii din clasele IV-VIII au fost beneficiarii acestui proiect, fiind donate aproximativ 2800 de exemplare din Sfânta Scriptură sau cărți de spiritualitate.

Faza finală a proiectului a constat în evaluarea celor mai bune 3 lucrări ale elevilor din fiecare comunitate, câte unul pentru fiecare secțiune, în total fiind 39 de finaliști. Toți au primit premii de participare, constând în jocuri de creativitate, iar primii 3 finaliști, câte o bicicletă.

 

Mărturie participant:
„De la acest concurs eu am învatat multe lucruri citind Biblia. Unele lucruri  le-am întâlnit, dar altele au fost noi. Cel mai mult m-au impresionat minunile  facute de Iisus. Dupa acest concurs, m-am dus cu mai multă tragere de inimă la Biserică și mă simt mai liniștit. Eu  merg la Biserica în fiecare Duminică și citind Biblia, am realizat cât de mult mă iubește Dumnezeu. Pot spune acum că Biblia este povestea mea de suflet.”

Ultimele articole