Proiectul „Cultura tinerilor exprimată prin muzică și carte”, co-finanțat de Primăria municipiului Vaslui, a fost derulat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, de Asociația Tinerilor Ortodocși Vaslui, cu sprijinul Protopopiatului Vaslui, în perioada septembrie – octombrie 2022.

Proiectul și-a propus atragerea unor grupuri de tineri, elevi de liceu, către muzica folk și lectura cărților. Astfel, activitățile proiectului au constat în întâlniri cu câte un grup de elevi de la fiecare liceu din Vaslui, la o pizzerie din oraș, unde, într-o atmosferă familiară lor, după orele de curs,  au primit fiecare, gratuit, câte o pizza și o carte cu conținut moral-religios. Volumul a fost prezentat  de către un invitat special, cu care elevii au putut intra apoi în dialog.

Cărțile prezentate au fost Adolescența: călătoria care te formează. Pentru o mai bună cunoaștere a adolescenței, de Nectarie, Mitropolitul Argolidei, apărută la editura Egumenița, și Cum îţi sunt gândurile, aşa îţi este şi viaţa, a Starețului Tadei de Vitovnița, apărută la Editura Predania.

Tot în cadrul proiectului, la Așezământul social „Sfinții Adrian și Natalia”, din Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Vaslui, 20 de tineri liceeni au urmat cursuri de muzică folk, sub îndrumarea doamnei profesoare Mihaela Flueraș.

În cadrul acestui proiect ne-am întâlnit cu aproximativ 500 de elevi liceeni din Vaslui, în decursul a două luni, într-o cafenea din Vaslui, unde au primit o carte, o pizza și un suc. Preotul invitat a prezentat cartea, după care a urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri privind locul tânărului în Biserică și credința în viața sa. Tot în cadrul acestui proiect s-a organizat și un curs de chitară. Mulțumim foarte mult Primăriei Vaslui și domnului primar Vasile Pavăl, pentru ajutorul financiar, Inspectoratului Școlar Vaslui și doamnei inspector general Cristiana Botan, doamnei inspector de Religie Monica Mocanu, profesorilor de religie implicați, doamnei profesor Mihaela Flueraș pentru cursurile de chitară și, în mod special, elevilor care au participat la întâlnirile noastre, a menționat părintele protopop Adrian Chirvasă.