În Duminica a XIII-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit Sfânta Liturghie în parohia Iana, protopopiatul Bârlad.
În omilia rostită cu acest prilej, Preasfinția Sa a explicat Pilda lucrătorilor răi:
„Marele păcat al celor ce au primit în grijă acea vie rezidă în faptul că ei au vrut să uzurpe autoritatea stăpânului viei. De ce stăpânul viei lasă să fie uciși slujitorii trimiși, și chiar fiul său? Este un mesaj foarte profund pe care Hristos vrea să îl transmită. Autoritatea în Biserică nu este ca și autoritatea din lumea aceasta. Autoritatea din Justiție vine prin legi, este o autoritate exterioară pe care trebuie să o respecți. În oricare instituție autoritatea vine din exterior. În Biserică autoritatea vine întotdeauna din interior și se cere un lucru esențial: trebuie să fie asumată în mod liber.
Stăpânul viei s-a gândit că poate să-i convingă că ei vor recunoaște autoritatea stăpânului.
În felul acesta se comportă Dumnezeu cu noi: întotdeauna așteaptă de la noi să ne asumăm în mod liber, să fie un reflex al libertății noastre autoritatea pe care El, Scriptura, Biserica o are asupra noastră. De aceea noi, dacă venim la Biserică, nu suntem forțați să o facem. Dacă noi ne-am asumat în mod liber să ne trăim credința în felul acesta, ne-am asumat și autoritatea pe care o are Biserica asupra noastră.”
În continuare, Ierarhul Hușilor a explicat ce înseamnă cu adevărat autoritatea în cadrul Bisericii și cum trebuie să ne raportăm la aceasta:
„În general, noi înțelegem că autoritatea ar fi antonimul libertății. Fals! Poate în mentalitatea laică însemnă și acest lucru, adică un anume fel de privare de libertate. Din punct de vedere spiritual, adevărata autoritate asupra credincioșilor este slujirea. Hristos ne spune în Evanghelie: dacă vreți să fiți întâi, să aveți ca prioritate slujirea celorlalți.Se schimbă astfel paradigma. Adevărata autoritate în Biserică este slujirea cu iubire. În Biserică autoritatea nu înseamnă privare de libertate, ci autoritatea este o stare interioară, lăuntrică, care se impune de la sine. Fiecare dintre noi am întâlnit persoane care, prin simpla lor prezență, degajă o autoritate pe care o acceptăm în mod liber să facă parte din universul nostru.
De ce Hristos a cucerit inimile atâtor oameni? Pentru că adevărata Lui autoritate este slujirea prin dragoste.
Când ne revoltăm împotriva autorității lui Dumnezeu, nu Domnul ne pedepsește, ci însăși revolta noastră devine o pedeapsă pentru fiecare dintre noi. (...) Autoritatea în Biserică este altfel decât a lumii de astăzi.”
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Ignatie a hirotonit întru preot pe diaconul Bogdan Vasilică Pântea pe seama parohiei Iana.