Duminică, 5 august, de Sărbătoarea Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a slujit, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, la biserica din incinta Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ, cu prilejul hramului sfântului lăcaş.

În omilia rostită în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a vorbit despre însuşirile reale ale credinţei şi despre puterea acesteia de a-l transfigura pe om:

„Hristos vrea să ne înveţe un lucru esenţial în privinţa a ce înseamnă a fi credincios, mai ales într-o vreme în care se instaurează o ostilitate faţă de credinţă.

De ce nu reuşim noi care venim la Biserică să fim frământătura, drojdia, care să schimbe lumea? Pentru că nu am înţeles ce înseamnă a fi un om credincios.

A fi un om credincios înseamnă să ai conştiinţa şi această convingere lăuntrică că Dumnezeu te locuieşte, că este în inima ta, în viaţa ta, în simţirile tale. Să ai convingerea că nu poţi să faci nimic fără Dumnezeu, că nu poţi concepe viaţa ta fără Dumnezeu. (...)

Credinţa nu este numai o aderenţă intelectuală la un set de convingeri. A fi credincios însemnă să metabolizezi ceea ce Hristos ţi-a lăsat moştenire. Credinţa este văzută astfel ca o formă de logodire cu Dumnezeu.”

În continuare, Ierarhul Huşilor a insistat pe străduinţa de a-L întâlni cât mai des pe Hristos prin Sfânta Taină a Împărtăşaniei:

„A fi credincios înseamnă să tânjeşti după întâlnirea cu Hristos, şi toate lucrurile imposibile pot deveni posibile! Întâlnirea cu Domnul în Liturghie este în Sfânta Împărtăşanie. Când ai credinţă, imposibilul devine posibil! Hristos nu ne vinde iluzii! Noi suntem atât de neputincioşi încât ajungem să credem că ceea ce Domnul ne spune este atât de greu de împlinit, aproape imposibil, că nu poţi să atingi ceea ce Domnul ţi-a lăsat ca învăţătură.”

De asemenea, Părintele Episcop Ignatie a amintit de viaţa Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ, care a învăţat de mic, de la bunica sa, că a fi credincios înseamnă a te întâlni cu Dumnezeu:

„Trebuie să înţelegem credinţa ca pe o comuniune cu toţi ceilalţi, ca pe o armonie desăvârşită. Aceasta înseamnă sfinţenia.

Credinţa Sfântului Ioan Iacob a aşezat în inima lui acest dar al sfinţeniei şi al legăturii deosebite cu întreaga creaţie.”

La finalul slujbei, părintele Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț, a mulțumit Preasfinţitului Ignatie şi tuturor celor care și în acest an au înfrumuseţat prin prezența lor sărbătoarea închinată Sfântului Ioan Iacob Hozevitul.

Ultimele articole