Duminică, 9 septembrie a.c., Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit slujba de sfinţire a bisericii cu hramurile „Sfinţii Trei Ierarhi” şi „Sfinţii Ioachim şi Ana din localitatea Codăeşti, Protopopiatul Vaslui.

Din soborul preoţilor slujitori au făcut parte şi părintele consilier Vladimir Beregoi, părinţii inspectori Dragoş Trofin şi Bogdan Mucileanu de la Centrul Eparhial Huşi, precum şi părintele protopop Adrian Chirvasă, protopop de Vaslui, părintele protopop Daniel Profir de la Protopopiatul 2 Iaşi, şi părintele Nicolae Chilcos, protopop al Protopopiatului Sicilia (Episcopia Ortodoxă Română a Italiei).

După slujba de sfinţire a bisericii, Ierarhul Huşilor a explicat celor prezenţi semnificaţia principalelor momente din această rânduială.

Sfânta Liturghie a fost oficiată pe un podium special amenajat, în prezenţa a numeroşi credincioşi din Codăeşti şi din satele apropiate.Răspunsurile la strană au fost oferite de către grupul psaltic „Sfânta Muceniţă Chiriachi” al Episcopiei Huşilor.

După citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre rolul crucii în viaţa fiecăruia dintre noi:

 „Crucea lui Hristos este antidotul pentru fiecare dintre noi în momentele de necredinţă, de răzvrătire şi de criză profundă spirituală.

Vremurile pe care le trăim sunt tocmai cele pe care şi evreii le-au trăit la momentul ieşirii din Egipt. În peregrinarea noastră, sunt nenumărate momente în care ne clătinăm, ne răzvrătim împotriva lui Dumnezeu şi ne pierdem credinţa. Mai mult decât atât, chipul lumii de astăzi, societatea în care trăim, este pătrunsă de criza credinţei. Parcă încearcă să ne smulgă de pe drumul pe care ne-am angajat, drumul înspre Împărăţia lui Dumnezeu.

Hristos de pe cruce ne poate da putere să depăşim momentele atât de complexe ale vieţii noastre. Crucea nu înseamnă numai suferinţă, ci asumarea unui mod de viaţă pe care Hristos L-a trăit când a fost răstignit. Care a fost acesta? Dragostea desăvârşită! Chiar şi atunci când cei de la picioarele crucii Îi dăruiau lui Hristos nimicul urii lor, priviri piezişe şi cuvinte dispreţuitoare!

Crucea înseamnă dragoste desăvârşită care nu ţine cont de păcatele oamenilor şi de răzvrătirea lor. Acesta este modul de viaţă pe care trebuie să ni-l asumăm ori de câte ori mărturisim Sfânta Cruce.

Când Îl vezi pe Dumnezeu-Omul răstignit, când vezi că Îşi asumă moartea, atunci tu nu poţi să ai decât o singură alternativă: să crezi în El!

Noi cum ne comportăm când cineva greşeşte? Suntem foarte duri, atât de repede judecăm şi ne comportăm necuviincios. Dacă noi am şti ce înseamnă crucea, atunci am învăţa să ne asumăm păcatele celorlalţi ca fiind propriile noastre neputinţe, să te îndurerezi când îl vezi pe semenul tău astfel.”

De asemenea, Ierarhul Huşilor l-a rugat pe părintele protopop Nicolae Chilcos să vorbească celor prezenţi despre purtarea crucii de către românii plecaţi în străinătate, îndemnându-i pe cei prezenţi să-şi iubească mai mult ţara şi să nu o părăsească.

La finalul Sfintei Liturghii, în semn de apreciere pentru toate lucrările săvârşite, Preasfinţitul Părinte Ignatie a oferit celor doi preoţi de la Codăeşti, Vlad Rusu şi Andrei Marciuc, rangul de iconom. De asemenea, au fost oferite Diplome de vrednicie celor care s-au implicat în lucrările săvârşite aici.

Biserica cu hramurile „Sfinţii Trei Ierarhi” şi „Sfinţii Ioachim şi Ana” a fost ridicată în anul 1857 de către vornicul Vasile Ghica.  A fost reabilitată între anii 2009-2018, s-a ridicat un veşmântar şi un lumânărar, s-a construit o clopotniţă, un altar de vară şi o troiţă închinată eroilor neamului.