Sâmbătă, 21 august 2021, în Parcul Copou din municipiul Vaslui, de la ora 10.00, a avut loc deschiderea oficială a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși Vaslui, ediţia a III-a.

Evenimentul a întrunit peste 500 de tineri, veniţi din protopopiatele Eparhiei, precum şi persoane din municipiul Vaslui, dornici să participe la Conferinţa susţinută de Arhimandritul Hrisostom Rădășanu.

În deschiderea Evenimentului, Părintele Episcop Ignatie a explicat celor prezenți motivul alegerii temei conferinței: «Iisus Hristos - Adevărata școală a discernământului în viața noastră online și în cea offline», și despre actualitatea acestui subiect:

Se poate pune întrebarea: «De ce ne-am decis să facem această asociere – între Hristos, online și offline?» Aparent nu există nicio legătură.

Când vorbim despre Hristos, ne referim la realitățile spirituale, la viața noastră duhovnicească și la valorile evanghelice în care credem.

Când folosim termenii «online» și «offline», plonjăm în tot ceea ce înseamnă universul mediilor digitale.

Răspunsul la această, aparentă, inadecvată asociere (Hristos – online – offline), este Întruparea Lui, venirea Lui printre noi, oamenii. Fiul lui Dumnezeu Se naște din Născătoarea de Dumnezeu, Fecioara Maria.

Întruparea lui Hristos este cel mai autentic și frumos argument împotriva a tot ceea ce noi definim prin termenul «online».

Când folosim acest termen, ne referim la o lipsă de contact fizic cu persoanele pe care le îndrăgim, la un anumit anonimat pe care ni-l asumăm, la mai multe identități pe care le punem în circulație în mediul virtual, dar și la o realitate care nu corespunde cu cea în care trăim la modul practic, concret.

Există o discrepanță între viața noastră «online» și cea «offline».

Hristos este Cel care, prin Întruparea Sa, vine în «offline-ul» vieții noastre, în concretul vieții noastre.

El nu ne iubește prin delegație, nici prin anonimat, nici de la distanță, ci Își asumă această intimitate maximă, din iubire față de noi, oamenii.

Noi nu am putea iubi dacă ar trebui să ne rezumăm doar la relațiile online - de pe rețelele de socializare, din mediile digitale; dacă ar exista legi care să ne interzică întâlnirea cu persoanele pe care le îndrăgim.

Această formă de a relaționa, doar «online», ar însemna o adevărată nebunie.

Hristos este Cel care dă la o parte tot ceea ce ține de «online» și vine în apropiere maximă de tot ceea ce ține de om – suferință, dragoste, frământare, viață – și ne asumă.

Preasfinția Sa i-a îndemnat pe tineri să își trăiască viața la modul autentic, arătând cum reflexele dobândite în mediul virtual se răsfrâng asupra felului fiecăruia de a fi:

Să trăiți cât mai mult viața propriu-zisă, în «offline» și să nu lăsați ca «online-ul» să vă dirijeze viața!

Mediile digitale sunt o binecuvântare, sunt utile, inclusiv în ceea ce privește păstrarea relațiilor dintre noi, mai ales atunci când avem rude aflate în străinătate. Ne oferă mângâierea de a-i vedea și a-i auzi pe cei dragi. Datorită rețelelor de socializare simțim că se mai diminuează distanța spațială față de cei care pot fi la sute de kilometri.

Cu toate acestea, simțim nevoia ca cel pe care îl iubim foarte mult să fie în preajma noastră, să-i vedem chipul, să-i simțim vibrația inimii, să-l vedem cum gesticulează și cum se comportă.

Căutați să folosiți, atât cât este nevoie, tot ceea ce ține de mediile digitale, dar nu vă lăsați viața structurată de acestea!

Când navigăm pe internet, nu avem răbdarea să zăbovim asupra unei pagini, decât dacă este ceva foarte atractiv, chiar hipnotizant. Avem tendința de a naviga (a «scrolla») dintr-o parte în alta, pentru a cuprinde cât mai mult.

Reflexele din mediul virtual se răsfrâng și asupra vieții noastre concrete, «offline».

Ajungem, din nefericire, să «scrollăm» relațiile dintre oameni, să fim extrem de superficiali. Nu mai avem răbdarea de a-l asculta pe cel de lângă noi, de a «plonja» în sufletul lui, de a intra în universul lui lăuntric, decât atunci când suntem angajați într-o relație de iubire.

Când ne îndrăgostim, nimic din mediul virtual nu mai contează pentru noi.

Dacă cei doi prieteni vor face un procentaj al interacțiunilor lor, vor ajunge la o concluzie extraordinară: ei folosesc mai puțin rețelele de socializare pentru a interacționa, și caută, pe cât le stă în putință, să fie unul lângă celălalt, să simtă prezența fizică a prietenului.

 De aceea, asocierea Hristos – online – offline nu este întâmplătoare.

Hristos este Cel care ne învață că a iubi pe cineva înseamnă neapărat să-l avem lângă noi, fizic, în carne și oase, să ne «înfruptăm» cât mai mult din tot ceea ce ne poate oferi cel pe care îl iubim.

Umpleți-vă inimile de iubire, pentru că iubirea vă face frumoși! Fugiți cât mai mult de ură, de vicii (patimi), pentru că acestea vă fac urâți!

Părintele Episcop Ignatie a mulțumit domnului președinte al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, și domnului primar al municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, pentru sprijinul acordat acestor manifestări. De asemenea, a mulțumit pentru prezență  domnului deputat Eduard Andrei Popica, precum și tuturor celor implicați în organizarea ediției a III-a a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși Vaslui.

A urmat apoi conferința susținută de părintele Arhimandrit Hrisostom Rădășanu, intitulată: „Iisus Hristos - Adevărata școală a discernământului în viața noastră online și în cea offline”, transmisă live pe pagina www.facebook.com/episcopiahusilor.ro.