Miercuri, 4 august 2021, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat Paraclisul Maicii Domnului în Parohia Crețești de Jos, Protopopiatul Huși.

Alături de Preasfinția Sa a slujit și părintele protopop Marius Cătălin Antohi.

În cuvântul adresat celor prezenți, Ierarhul Hușilor a amintit de un episod din istoria Vechiului Testament, care o prefigurează pe Maica Domnului:

«Bucură-te scară cerească pe care S-a pogorât Dumnezeu!» (Stih din icosul al II-lea din Acatistul Bunei Vestiri)

Maica Domnului, prin smerenia ei, prin rugăciunea ei, prin viața ei curată, a făcut posibilă întruparea lui Dumnezeu-Fiul printre noi oamenii. Dumnezeu și-a găsit sălaș în sufletul ei.

De aceea, noi, ortodocșii, îi acordăm o cinstire deosebită, pentru că ea este Născătoare de Dumnezeu. L-a născut pe Dumnezeu-Fiul, ca Om, în această lume. Nu a născut un simplu om.

Maica Domnului este numită «scară cerească pe care s-a pogorât Dumnezeu». Această numire are fundament în Cartea Facerii, capitolul 28, unde ni se vorbește despre drumul pe care l-a făcut patriarhul Iacov, la îndemnul tatălui său, Isaac, în Mesopotamia, ca să o ia de soție pe una dintre fiicele lui Batuel.

În drumul acesta, Iacov a făcut un popas în ținutul Haranului. S-a așezat pe un câmp, și-a pus drept pernă o piatră și a adormit.

A avut un vis în care a văzut o scară împlântată în pământ și cu vârful în cer, pe care se urcau și se coborau îngerii lui Dumnezeu. După ce s-a trezit, cu bucuria și mângâierea acestui vis în suflet, Iacov își continuă drumul.

Înainte de a porni la drum, a luat untdelemn și a turnat peste piatra pe care a dormit, numind locul acela «Betel» - casa lui Dumnezeu.

Această scară, pe care a văzut-o patriarhul Iacov, este o profeție și o preînchipuire a Maicii Domnului. Fecioara Maria este „scara” pe care Dumnezeu S-a coborât pe pământ.

Hristos, în Evanghelia Sfântului Ioan, la capitolul 1, în momentul în care i-a chemat pe Andrei, pe Petru și pe Natanael la apostolat, acestuia din urmă i-a spus: «Adevărat, adevărat zic vouă, de acum veţi vedea cerul deschizându-se şi pe îngerii lui Dumnezeu suindu-se şi coborându-se peste Fiul Omului».

Odată cu venirea lui Dumnezeu în lumea aceasta, se deschide cerul. Domnul binecuvintează pământul și îl umple de focul harului Sfântului Duh.

Maica Domnului a făcut posibilă această binecuvântare. Ea este scara pe care Dumnezeu S-a coborât pe pământ. Într-una din cântările dedicate Maicii Domnului se spune «dacă scară nu era, Domnul nu se cobora».

Ori de câte ori o cinstim pe Maica Domnului, Dumnezeu coboară în inima noastră.

Cea mai mare fericire a omului este să îl aibă pe Dumnezeu. Putem câștiga totul, putem să ne bucurăm de confort material, dacă Dumnezeu nu este în inima noastră, totul se transformă în neliniște, risipire și tulburare.

Ultimele articole