La pomenirea din acest an a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, 2 iulie, au fost prezenți la sărbătoare cinci ierarhi ortodocși români, împreună cu mai multe grupuri vocale și mii de pelerini din întreaga țară.

Sfânta Liturghie a fost slujită de un sobor alcătuit din Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți și diaconi din România, Ucraina – regiunea Cernăuți și din Republica Moldova, în total 116 clerici.

În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif a spus: „Viața pe pământ nu se poate duce decât într-un singur sens – al căutării mântuirii. Căci Dumnezeu nu ne-a făcut pentru moarte, ci pentru viață. Iată ce trebuie să căutăm în viața noastră de zi cu zi! Toate să le facem căutând mai întâi Împărăția lui Dumnezeu. Aici, la Putna, ne trezim față în față cu domnul Moldovei, Sfântul voievod Ștefan cel Mare, care în toată viața lui le-a făcut pe cele ale Martei și pe cele ale Mariei, care a construit biserici, mănăstiri, dar și palate, și cetăți și a întărit poporul și țara cu ziduri văzute, de piatră, și ziduri nevăzute, duhovnicești, ale rugăciunii și ale cuvântului lui Dumnezeu care nu lipsea din gura lui. Ștefan a devenit pentru noi un model de urmat, pentru că în toate câte a făcut nu a uitat niciodată care este Ușa prin care intrăm în Împărăția lui Dumnezeu, adică Hristos. Și după ce intrăm în Împărăție, trebuie să ieșim din ea spre lume. Căci Dumnezeu ne-a pus în lumea aceasta ca s-o transformăm, nu ca să o distrugem. Pe ce punem mâna să devină mai frumos, mai înțelegător, să facem lumea aceasta materială transparentă prezenței lui Dumnezeu.

Dacă ne uităm în această mănăstire vedem pietre care astăzi ne vorbesc despre trăirea unui domnitor, despre viața unui neam și mai ales despre Cel Care este Poarta prin care se intră în Împărăția lui Dumnezeu, Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Hristos ne-a lăsat Biserica drept poartă prin care să intrăm în Cer și să ieșim din Cer spre lume pentru a o transfigura cu mintea și cu sufletul nostru pătruns de harul Duhului Sfânt. Sfântul Ștefan a transfigurat lumea aceasta prin rugăciune, prin credință, prin smerenie, prin dragoste de familie și de neam, care a devenit familia lui. Orice a făcut, l-a căutat pe Hristos Domnul. În zilele acestea, în cel mai mare muzeu din lume, Muzeul Luvru din Paris, se află expus stindardul de luptă al Sfântului Ștefan cel Mare. O lume întreagă vede cum trăia acest domn, cum apăra nu numai granițele Moldovei întregi, care se întindea de o parte și de alta a Prutului, dar și granițele Europei. Acest mare voievod rămâne o lumină care nu poate fi ascunsă sub obroc, o lumină care s-a aprins din Lumina cea adevărată. Lui să-i fim și noi astăzi următori, oriunde am trăi.

După Sfânta Liturghie a fost susținut un recital de muzică și poezie patriotică și religioasă de către Grupul vocal tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, Corul de bărbați al Parohiei „Sfântul Nicolae” Salcea, Corul de copii „Binevestitorii misionari” al Parohiei Dornești, Corul „Glasul Bucovinei” al Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni.

A urmat depunerea de coroane de flori la mormântul Sfântului Ștefan cel Mare de către: Consulatul General al României la Cernăuți, Instituția Prefectului Județului Suceava, Structurile din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și siguranță prezente – Inspectoratul de Jandarmi Județean „Bogdan Vodă” Suceava, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava, Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni –, Brigada de Poliție cu Destinație Specială „Fulger” din cadrul Inspectoratului General de Poliție al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Asociația „Ștefan cel Mare și Sfânt”, Primăria Orașului Soroca, Primăria Comunei Putna și Școala Gimnazială „Mitropolit Iacob Putneanu” din Putna, Primăria Orașului Vicovu de Sus, Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români – București.

Apoi s-a desfășurat ceremonialul militar realizat de structurile militare prezente. Imnul de stat și piesele din timpul defilării au fost interpretate de Fanfara Municipiului Suceava.

Părintele Stareț al mănăstirii a mulțumit oficialităților și tuturor celor prezenți, cât și Secretariatului de stat pentru culte cu sprijinul căruia au fost tipărite câteva publicații dedicate Sfântului voievod Ștefan cel Mare. O diplomă de recunoștință pentru activitățile din Anul Centenar a fost înmânată Primarului Orașului Soroca, Victor Său.

Părintele Stareț a încheiat cu aceste cuvinte: „Ștefan s-a făcut jertfă și de aceea a pătruns în inimile românilor. Dumneavoastră cei prezenți, v-ați făcut, de asemenea, jertfă și ați pătruns în inima sa.”

Sursa: doxologia.ro