La praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie 2019, trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au resfințit Biserica de la Coroana, cel mai vechi monument istoric din municipiul Bistriţa (secolul XIII), care, în ultimii ani, a trecut prin ample lucrări de conservare, renovare și înfrumusețare.

Slujba de resfințire a început la ora 8:30, iar de la ora 10:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, au oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurați de un sobor mare de preoți și diaconi, printre care preoți de la Centrul Eparhial, protopopi din cadrul Arhiepiscopiei și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Pregătirea pentru primirea lui Hristos, Cel ce se naște în iesle”.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul facultății.

La final, cei doi ierarhi invitați, Preasfințitul Ignatie al Hușilor și Preasfințitul Visarion al Tulcii, au adresat comunității bistrițene un gând duhovnicesc, exprimându-și bucuria de a participa la resfințirea bisericii.

Referitor la sărbătoarea închinată Maicii Domnului, Ierarhul Hușilor a amintit că: „O cinstim în mod deosebit pe Maica Domnului pentru că L-a adus pe Dumnezeu printre oameni. A dus însăși iubirea și Pacea între oameni. O iubim pe Maica Domnului pentru că s-a îngrijit de Domnul Hristos. Prin extensie, ne gândim la toate mamele care Îl aduc pe Dumnezeu în lumea inimilor noastre. Dacă ar fi un reviriment intens, profund, autentic, al credinței, în familiile noastre, toți ar trebui să exclame: „fericite sunt cele care v-au născut”, așa cum au fericit-o pe Maica Domnului pentru tot ce a făcut pentru lume”.

La Sfânta Liturghie au fost prezente oficialități locale, județene și centrale, alături de peste 2000 de credincioși, care au putut urmări Sfânta Liturghie pe un ecran gigant, amplasat în curtea lăcașului de cult.

 

Istoricul Bisericii „Coroana Maicii Domnului Panta Nossa”

Biserica de la Coroana, cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, situată în Piața Unirii, nr. 9, este cel mai vechi monument istoric din Bistriţa (secolul XIII). Sfântul lăcaș a fost edificat în jurul anilor 1270-1280, în stil gotic timpuriu, suferind de-a lungul timpului mai multe reparaţii şi transformări. Între anii 1518-1520, sub conducerea maistrului Sigismund, monumentul a fost modificat în stil gotic târziu, mai apoi suferind adăugiri în stil baroc. Ultima resfințire a avut loc în anul 1988, fiind săvârșită de vrednicii de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu și Arhiepiscopul Justinian Chira.

Biserica este cunoscută și sub numele de „Coroana” pentru că în trecut a fost în proprietatea „coroanei habsburgice”, ca biserică militară.

În cadrul lăcașului de cult își desfășoară activitatea trei parohii: Parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, avându-l ca paroh pe preotul Alexandru Vidican – protopop de Bistrița, Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, avându-l ca paroh pe preotul prof. Nicolae Feier și Parohia „Pogorârea Duhului Sfânt”, păstorită de preotul paroh Vasile Beni. În cadrul acestor parohii, slujește și preotul misionar Emanuel Vidican, secretarul Protopopiatului Bistrița.

Parohiile dețin o casă parohială „Casina Română”, construită în anul 1680, monument istoric, în care funcționează astăzi Protopopiatul Ortodox Bistrița.

În curtea bisericii s-a construit un monument închinat sfinților, eroilor și oamenilor de seamă ai județului Bistrița-Năsăud, monument intitulat „Panteonul Bistriței”.

Începând cu 2017, lăcașul a intrat în ample lucrări de conservare şi renovare, atât la interior, cât și la exterior.

sursa, foto credit: mitropolia-clujului.ro

Ultimele articole