În după-amiaza celei de-a treia zi de Paști, marți 26 aprilie 2022, Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie a oficiat slujba punerii pietrei de temelie pentru o nouă biserică în satul Văleni, filie a Parohiei Viltotești, Protopopiatul Bârlad.

Din soborul slujitorilor au făcut parte și părintele protopop Vasile Lăiu și părintele paroh Gheorghiță Simionescu.

După oficierea slujbei, Ierarhul Hușilor a adresat un cuvânt de învățătură celor prezenți, în care a descris menirea principală a unui locaș de cult:

Este un moment de mare bucurie pentru acest sat, pentru că, în această zi, care se află încă în ambianța de lumină şi de multă bucurie a sărbătorii Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, am pus piatra de temelie pentru o nouă biserică – un nou locaş de rugăciune şi de slăvire a Numelui lui Dumnezeu.

Biserica este locul în care deprindem viaƫa cea nouă în Hristos. A veni la Biserică nu este un motiv de socializare, după o săptămână de zile în care trudim (muncim), ca duminica să ne întâlnim şi să mai schimbăm o poveste.

Biserica este locul unde Îl întâlnim pe Hristos, locul unde, prin slujbe, prin textele biblice pe care le auzim, ne străduim să ne trăim frumos şi autentic credința.

Ritualul slujbei de punere a pietrei de temelie face trimitere la un eveniment biblic: Patriarhul Iacov, în drumul său spre Mesopotamia, a făcut un popas şi a adormit. A avut un vis foarte frumos, în care i s-a arătat o scară de la Cer până la pământ, pe care coborau îngerii lui Dumnezeu. S-a trezit foarte bucuros şi convins că acel vis a fost aievea (adevărat). De aceea, în locul unde şi-a plecat capul, a aşezat o piatră, iar pe acea piatră a turnat untdelemn – aşa cum am făcut şi noi, aici –, spunând că acel loc se va numi «casa lui Dumnezeu (Bethel)» şi «poartă a Cerului».

Prin slujba de sfințire de astăzi, şi acest loc a devenit poartă către Cer – locul în care ne ancorăm în cele nevăzute, spirituale, care ƫin de sufletul nostru.”

De asemenea, Preasfinția Sa a vorbit despre Sfinții ocrotitori ai acestui nou locaș de cult:

„Le mulțumim Sfinților care sunt deja ocrotitorii acestei Biserici – Sfântul Proroc Daniel, Sfinții Apostoli Petru şi Pavel, şi Sfinții Mari Mucenici Gheorghe, Purtătorul de biruință şi Dimitrie, Izvorâtorul de mir. Le cerem ajutorul, pentru ca această biserică să fie – aşa cum se spune în slujbă – dusă la bun sfârşit, cât de curând.

La final, Părintele Episcop Ignatie a mulțumit părintelui paroh Gheorghiță Simionescu, ctitor de biserici, cel care este „sufletul” Parohiei Viltoteşti şi care „vitaminizează şi energizează” lucrările la acest nou locaș de cult.

De asemenea, le-a mulțumit ctitorilor acestei biserici – domnul Daniel Petru şi doamna Lavinia Profir (fii ai satului Văleni) –, care și-au asumat integral ridicarea bisericii.

Zidirea unui nou locaș de cult în satul Văleni era extrem de necesară, întrucât vechea biserică a fost mistuită de un incendiu, în anul 2000.

Ultimele articole