Vineri, 9 noiembrie a.c., de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nectarie, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia Draxeni, Protopopiatul Vaslui, cu prilejul hramului sfântului locaș.

Din soborul preoților slujitori au făcut parte și părinții inspectori eparhiali Dragoș Trofin și Bogdan Mucileanu, părintele protopop Adrian Chirvasă și părintele paroh Vasile Maxim.

Răspunsurile la strană au fost date de grupul psaltic „Sfântul Grigorie Palama”.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul Hușilor a vorbit despre profilul duhovnicesc al Sfântului Ierarh Nectarie:

„Sfântul Nectarie a avut ca trăsătură dominantă a vieții sale smerenia. A suportat foarte multe șicane, a trezit invidia colegilor lui, iar aceștia au inventat o poveste cum că ar căuta popularitatea. Din nefericire, invidia și răutatea au învins pe moment. Pe toate însă le-a suportat în smerenie, după cuvântul Domnului Hristos.”

De asemenea, Părintele Episcop ignatie a vorbit despre roadele smereniei și ale blândeții:

 „De ce nu ne putem bucura de liniște? Pentru că nu suntem blânzi și smeriți! Suntem mândri, iar omul mândru, prin excelență, este un om mânios, care foarte repede își pierde cumpătul în situații care nu îi convin, în situații în care se simte ofensat. Iar pe măsură ce un om își pierde cumpătul, să te gândești că este un om foarte mândru! Omul blând este cel care își păstrează starea de smerenie, de liniște, chiar dacă este încolțit din toate părțile, chiar dacă răutatea se năpustește cu vehemență. El rămâne în liniștea sufletului său!”

„Sfântul Nectarie ne învață ca, în toiul ocărilor, al vorbelor atribuite pe nedrept, tu să rămâi blând și smerit!”

„Noi, când suntem jigniți, sau când ni se adresează o vorbă nelalocul ei, ripostăm, nu mai reușim să fim echilibrați. Sfântul Nectarie ne învață ca, în toiul ocărilor, al vorbelor atribuite pe nedrept, tu să rămâi blând și smerit! Chiar și atunci când știi că ai dreptate! Pentru că Dumnezeu este Cel care ne va face dreptate! Aceasta nu este o formă de răzbunare, ci înseamnă să ai încredere că Dumnezeu te poate scoate dintr-o situație nedreaptă! Să fim oameni blânzi și smeriți cu inima și vom găsi liniștea pe care o dorim!”

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Ignatie a oferit, în semn de recunoștință,  doamnei senator Doina Silistru o icoană reprezentându-l pe Sfântul Ierarh Nectarie, evidențiind sprijinul acordat multor proiectele de renovare și modernizare a bisericilor din Eparhia Hușilor.

Ultimele articole