În ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit, la Catedrala Episcopală din Huşi, Vecernia Mare şi Litia, urmate de Prohodul Maicii Domnului.

Din soborul slujitorilor a făcut parte şi părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi.

La finalul slujbei, Părintele Episcop Ignatie a explicat celor prezenţi că anul bisericesc, care începe la 1 septembrie şi se finalizează la sfârşitul lunii august, este deschis şi încheiat cu sărbători dedicate Maicii Domnului. De asemenea Preasfinţia Sa a arătat raţiunile duhovniceşti ale acestei realităţi:

„Adormirea Maicii Domnului ne aminteşte că adevărata noastră condiţie umană este cea în care noi trebuie să tânjim spre cer, să urcăm spre cer prin tot ceea ce facem, prin faptele noastre, prin gândurile noastre şi prin modul în care relaţionăm cu cei din jur. Întreaga noastră fiinţă trebuie să tindă înspre cer.

În icoana Adormirii Maicii Domnului, vedem că Hristos ţine în braţe un prunc înfăşurat în haine albe. Este sufletul Maicii Domnului, curat, plin de harul cel dumnezeiesc, pe Dumnezeu care Îl primeşte în braţe.

Anul bisericesc se încheie cu mesajul că noi suntem chemaţi să devenim oameni cereşti. Prin tot ceea ce facem, să ne ridicăm la cer! Să nu rămânem captivi grijilor lumii acesteia! Să nu fim fiinţe telurice, ci cereşti. Avem şansa să devenim oameni cereşti mai ales prin Sfânta Împărtăşanie, când Îl primim pe Dumnezeu.  Ne îndumnezeim şi devenim oameni cereşti, iar sufletul nostru ajunge ca sufletul Maicii Domnului, plin de lumină.”

Ierarhul Huşilor a explicat sensul pentru care anul bisericesc începe cu sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului:

„Anul bisericesc începe cu sărbătoarea închinată Naşterii Maicii Domnului, cu mesajul că noi suntem chemaţi să Îl aducem pe Dumnezeu, aşa cum Fecioara Maria, de mică, a fost pregătită să Îl primească pe Dumnezeu în viaţa ei şi să se întrupeze Hristos din pântecele ei.

În Prohodul Maicii Domnului ni se spune că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este ca o carte în care s-a scris Cuvântul, Iisus Hristos, iar prin Adormirea ei, se închide această carte. Prin Naşterea ei, se deschide cartea şi începe să se scrie mai ales prin pregătirea ei, prin viaţa ei duhovnicească, curată, sfântă.”

Totodată Părintele Episcop Ignatie a insistat asupra faptului că viaţa Maicii Domnului trebuie să ne motiveze să căutăm frumosul în propria noastră viaţă:

„Dumnezeu, Care este frumuseţea absolută, nu vine decât într-un suflet care este frumos, aşa cum a fost al Maicii Domnului. Frumosul la frumos trage!

Anul bisericesc începe cu Maica Domnului, ca să ne transmită mesajul că toţi trebuie să ne pregătim să ne facem sufletul frumos, ca Dumnezeu să vină şi să se aşeze în inima noastră. Viaţa noastră trebuie să devină ca o carte în care celălalt poate să Îl citească pe Dumnezeu.”